Meghalt Nigel Charnock

Meghalt Nigel Charnock táncos, koreográfus és színházigazgató, a DV8 nevű társulat alapítója. Az ötvenkét éves művésznél júniusban diagnosztizáltak rákot.

2011 elején Nigel Charnock még Magyarországon járt és a Forte Társulattal dolgozott Revolution című darabjukon.

nigelcharnock

Nigel Charnockról saját szavaival:

"Emberként tudatosan élünk, legalábbis van öntudatunk, és irányítani tudjuk az energiákat, és az érzéki kielégületlenséget optimális esetben tudjuk transzformálni a munkába. Amikor a színpadon vagyok, iszonyú érzékinek és szexinek érzem magam, de amikor lejövök, akkor a katarzist másképp akarom megélni. (Nevet.) Szenvedély nélkül semmi nem megy, ezért nem tudok mit kezdeni a középszerűséggel, a langyossággal, a nem vállalt véleményekkel. Tetszik vagy nem tetszik - emberek vagyunk, el tudjuk dönteni. A végletek érdekelnek. Előadás közben is föl lehet állni, nem kell udvariasan végignézni. Nagyképűségnek hangozhat, de tényleg nem érdekel, ki mit gondol a munkáimról, hogy a kritikusok mit írnak. Abban hiszek, hogy szenvedélyesen dolgozzak, mert akkor az átragad a nézőre is." (Az idézet forrása: Fidelio.)

Így látták a művészt:

“Mikor Charnok és a táncosok, akik biztos kézzel, ugyanakkor rugalmasan kezelik a színpadi ábrázolás eszközeit, céljaikat a tudásukkal párosítják olyan táncszínházat kapunk, amely egy csapásra meghódítja a közönséget.” (Hufvudstadsbadet, 2002)

 “…nem ismer határokat abban, amit csinál … kizárólag a képzelete vezeti a munkájában.” (Frankfurter Neue Press, 1999)

“Ami az Intelligence of the Heart című előadás lényegét adja az nem a szöveg, és nem is a tánc, hanem maga az, ahogyan ez az elegy elkészült… Charnock virtuózként bánik a színház eszközeivel… a néző azon kapja magát, hogy sírva kacag”. (Helsingin Sanomat, 2001)

nigelc

“cenzúrázatlan, általában éles és túlzásokkal teli… rendkívül szórakoztató és felháborítóan hedonisztikus. Őrült és komisz, de kétségkívül élettel teli.” (The Guardian, 2007)

süti beállítások módosítása