Trapézon, vágtán az Operettszínház színészei

Nyáron sem állnak le a Budapesti Operettszínház művészei! Külföldön és hazánkban is nagy sikerrel mutatkozott be Bordás Barbara, Dancs Annamari, Peller Károly, Szabó Dávid, Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté gálaelőadásokban és látványos szabadtéri produkciókban. Peller Károly immár hatodszorra vett részt a Litvániában, Kaunas városában tizedik alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Operett Fesztiválon.

Eddig mindig Szendy Szilvivel lépett fel a Nagymező utcai teátrum népszerű táncos-komikusa, 2007-ben őket választották meg az "Év legnépszerűbb külföldi előadóinak" a litvánok. Idén Károly két volt Operett Akadémiás tanítványát vitte magával, Bódi Barbarát és a színház másik fiatal sztárját, Szabó Dávidot. Szendy Szilvi sajnos nem tudta elkísérni őket, mivel Améliát játszotta Siklóson, a Tenkes kapitánya című musicalben.

op_peller

- A litván előadók nem nagyon táncolnak - mesélte Peller Károly - A színpadon van a zenekar, előttük 1-2 méter marad a fellépőknek, ami elég kicsi, mindig sokat küzdöttünk Szilvivel is. Idén nagy helyigényű számokat vittünk, de még kevesebb terület jutott nekünk... Amikor a délelőtti próbán megmutattuk a duetteket és tercetteket a pódium előtt - máshol nem is tudtuk volna -, a litván stáb összesúgott, és mondták, estére megoldják a problémát. Tényleg így lett! A kedvünkért megtoldották, kibővítették a színpadot, hogy balettigazgatónk, Lőcsei Jenő látványos koreográfiáit ne kelljen kihagyni! Nagy sikert is arattunk a nyolcezres közönség előtt A Bajadérból a Shopping-tercettel, a Barbártánccal, valamint egy igazi, magyaros számmal, a Ringó vállú csengeri violámmal a Marica grófnőből, amit októbertől az Operettszínházban ismét láthat a nagyérdemű.

op_janyok

A közelmúltban egy másik nagy szabadtéri eseményre is sor került: második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutamát, a Székely Vágtát. A Sepsiszentgyörgy melletti Óriáspincetetőre több tízezren látogattak ki, hiszen a lovas versenyek mellett különböző kulturális és hagyományőrző programokat is kínáltak a szervezők.

A koncertek, előadások egyik fénypontja Kacsóh Pongrác Petőfi Sándor költeménye alapján készült János vitéz című daljátékának premierje volt. Az előadásban két ifjú énekes sztár, Bordás Barbara és Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház művészei alakították a női főszerepeket. Annamari a francia királylány bőrébe bújt.

- Örömmel játszottam ezt a szerepét - mondta az énekesnő - már régóta vágytam egy csacska-csicsergő, de ugyanakkor céltudatos királykisasszony szerepre. A dalaim, a jelmezem és természetesen a kollégák segítettek abban, hogy néhány próbával hamar beálljak az előadásba. Számomra a legizgalmasabb az volt, amikor a második felvonás elején egy hintóval hoztak be, és azon énekeltem az áriámat, úgy, hogy közben hajtották a fogatot, én pedig egy kézzel a kocsis vállába kapaszkodtam. Nem volt könnyű feladat!

Bordás Barbara számára más miatt lesz emlékezetes az erdélyi fellépés - Nagyon kalandos előadás volt számomra, több mint hatvan táncos és harminc lovas szerepelt a János vitézben, de még egy igazi báránycsorda is feltűnt Kukorica Jancsi kíséretében. A bárányokat a címszereplő-rendező, Pintér Tibor kérésére a szervezők rendelték le a közeli esztenáról, s a juhásznak két liter pálinkában fizettek. Ancsával próbáltuk mi is simogatni, etetni őket, de szegények annyira megijedtek tőlünk, hiszen sminkben, parókában voltunk, hogy menekülni kezdtek, és a vaskarámot, ami az öltöző mellett volt, még fel is borították. Nekünk kellett visszaterelgetni őket - mesélte a primadonna.

A János vitéz nagyon sikeres előadás volt, több mint húszezren nézték meg.

op_parasztbecsulet

Magyarországon maradt művészeket sem kerülte el a siker. Július 27-én és 28-án mutatta be a Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren előadáscsúcs-tartó, Kerényi Miklós Gábor - KERO®ŸŸ, a Budapesti Operettszínház főigazgatója rendezésében Mascagni és Leoncavallo egy-egy egyfelvonásos operáját, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat - a két produkcióban a teátrum két szólistája Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté is szerepet vállalt.

A musicalsztár Dolhai Turidduként mutatkozott be a Parasztbecsületben - ez volt az első operaszerepe, bár a műfaj nem ismeretlen számára, hiszen több áriát énekelt már Erkeltől, Puccinitől. Tartott a feladattól, de reménykedett a sikerben. A premieren hatalmas tapsot kapott! - Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy még egy sikeres premier után is operaénekesnek tekintsenek, mert az hiú ábránd, és nagyon hosszú az út előttem, amelyen apró lépésekkel kell haladnunk, ám ha pozitív a fogadtatás, egyáltalán: ha elfogadnak ebben a szerepben, az nekem rengeteget jelent - nyilatkozta a Fidelionak a bemutató előtt. Partnere a produkcióban nem volt egyébként ismeretlen számára, hiszen a Santuzzát alakító Frankó Tündével a Cigányszerelemben is együtt játszanak.

Kerényi Miklós Máté a Bajazzók akrobatikus bohócaként jelent meg a színen, Beppeként ő énekelte az Oh, Colombina című híres áriát. - Amikor először szólaltam meg nagyzenekarral a próbán, elképesztő flash volt. Biztosan hatalmas a különbség, prózát, musicalt, operettet vagy operát énekelni és játszani, én azonban valami miatt azt érzem, a műfajok ellenére ugyanarról, színházról beszélünk. Természetesen kell hozzá hangi adottság, ami nekem úgy tűnik, megvan, és hozzátehetjük, hogy a Bajazzók Beppéjét szokták operett felől érkezőkre is kiosztani, de alapvetően minden esetben a játék a lényeg. Persze szeretném ezt most egy kicsit megfordítani, hogy ne legyen feltűnő, hogy én esetleg másképp énekelek, mint az egészen elképesztő tehetségű külföldi kollégák - Asmik Grigorian, Boris Grappe vagy a Caniót éneklő Avgust Amonov, akit csak Mario del Monacóhoz tudnám hasonlítani, illetve Szegedi Csaba, aki szintén játszik az előadásban. Azt gondolom, hogy első operaszerepemben el vagyok kényeztetve, hogy ilyen énekesekkel állhatok egy színpadon. Mondhatjuk, hogy egyáriás szerep, de van duett és több apró megszólalás is, illetve folyamatos jelenlétet kíván - nyilatkozta Máté a Fidelionak.

op_bajazzok

A külföldi művészek és Kerényi Miklós Máté a bemutató előtt ellátogatott a Fővárosi Nagycirkusz "Cirkusz a javából" című előadására is, ahol mindannyian kipróbálhatták magukat egy igazi manézsban. Asmik Grigorian gyönyörű husky és szamojéd kutyákat idomított, Amonov és Grappe a Rastelli zenebohócokkal énekelt, míg Kerényi Miklós Máté a trapézra mászott fel, több mint hat méter magasba... Bevallotta, nem kis biztatás kellett, hogy el merjen rugaszkodni, de amikor ez megtörtént, már nagyon jó érzés volt szabadon lengeni a szédítő magasságban...- mesélte Máté.

Nyáron is dolgozó művészeink most egy kicsit pihennek - de aztán közülük többen, még az évadkezdés előtt újra színpadra lépnek. Baján, a Szentháromság téren felállított gigantikus szabadtéri színpadon Dolhai Attila Chrisként, Dancs Annamari - Vágó Zsuzsival felváltva - Kimként, Bordás Barbara Ellenként, míg Kerényi Miklós Máté Thuy-ként lép színpadra a Miss Saigonban - augusztus 24-25-26-án.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása