A 175. előadással indul a Vámpírok bálja őszi sorozata

2012. szeptember 7-én, 175. alkalommal ismét veszélyben a nézők nyaki ütőere a Magyar Színház nézőterén, az 1967-ben világhírűvé vált Polanski film színpadi változatának, a PS Produkció által sikerre vitt Vámpírok bálja előadásán. Az estének rendhagyó programja lesz, több hazai és külföldi prominens személyt is várnak a nézőtérre, a közönségre az eddigieknél is nagyobb meglepetés vár.

A siker kezdete

A Vámpírok bálja című musicalt Magyarországon, 2007 nyarán a PS Produkció, Simon Edit producer indította el hódító útjára, és rövid időn belül kultikussá vált. A mai napig teltházakkal játsszák a magánvállalkozásban bemutatott musicalt mely által a hazai közönség is bepillantást nyer a világ jelentős musicalszínpadain is látható varázslatos, profi módon megalkotott mesevilágába. A produkció nagy népszerűségnek örvend a Budapestre látogató külföldi turisták körében is.

 

Erdély, vámpírvadászat, szenvedély, szerelem, humor és borzongás. Erről szól a 2007 óta sikerrel játszott musical. A rendkívül látványos és szórakoztató, fantasztikus táncjelenetekkel gazdagított musicalt 1997-ben mutatták be Bécsben, óriási sikerrel. A premiert követően a nézők hisztérikusan tolongtak a jegyekért. Az előadást azóta több millió néző látta világszerte.

A kultusz övezte zenés darabot Bécs után Stuttgartban, Hamburgban, a Broadway-n, Varsóban, 2006-ban Tokióban, Obernhausenben, Berlinben, majd ismét Stuttgartban ünnepelhették. 2007-ben Budapestre új változatban jutott el napjaink legizgalmasabb musicalje, és már a magyar verziót láthatta 2009-ben ismét Bécs, majd 2010-ben Antwerpen és 2011 szeptemberében Szentpétervár közönsége is.

175 előadás, egyöntetű szakmai és közönségsiker. Ez a budapesti Vámpírok bálja eddigi mérlege. A magyar változat bombaként robbant be a köztudatba, mára alig akad olyan ember, akit ne kerített volna hatalmába a látványos, etalonként számon tartott produkció.

vampir03

Musical sztárok a Vámpírok báljában:

A szereposztás folyamatosan bővül, és egyben fiatalodik. Új tehetségeket fedez fel a produkciós team Simon Edit producer, Cornelius Baltus rendező, Dennis Callahan koreográfus és Póka Balázs művészeti vezető. Eddig közel 2600 fiatal művész vett részt a produkció meghallgatásain, amelyre legközelebb 2012. augusztus 30. és szeptember 1. között kerül sor.

A kezdetek óta főszereplője a produkciónak Egyházi Géza, akit nemzetközi viszonylatban is az egyik legjobb Krolock gróf megformálójának tartanak a nézők és a szakemberek. Komoly szakmai elismerésnek számít, hogy a budapesti Vámpírok bálja társulatából mostanáig 27 pályakezdő művész kapott külföldi szerződést a produkcióban nyújtott teljesítménye alapján.

Az egyedülálló minőséget és sikert neves nemzetközi alkotói team garantálja, akik hamarosan ismét Budapestre érkeznek felújító próbára a szeptemberi báli szezon előtt.

Az érdeklődés a darab iránt folyamatosan nő. A zenés vámpírkomédiát a hazai mellett szép számú külföldi rajongótábor is felfedezte magának. A magyar produkció dupla CD-je hónapokon át vezette a Sound of Music toplistáját és a londoni lemezpiacon is elismerő sikert ért el. Nagy népszerűségnek örvend a közönség körében az előadások köré szervezett kulisszajárások és a dedikálással egybekötött éjszakai vámpírtalálkozók rendezése.

vampirok04

A Vámpírok báljának zenéjéről:

A musical teljes zenéje Jim Steinman munkája. Roman Polanski Steinmant kérte fel, hogy írja meg a zenét a darabhoz, hiszen Steinmanhoz is közel állt a vámpíros, denevéres műfaj, amikor Meat Loaf Bat out of Hell lemezeit készítette, aminek visszatérő motívuma a denevér és a pokol. Polanski szabad kezet adott Jimnek, de lekötötte, hogy bármilyen zene lehet, csak ne rock & roll. Steinmannak nem volt nehéz dolga, hiszen régi nagy világslágereit vette elő és többek között a Bonnie Tyler által sikerre vitt Total Eclipse of the Heart című dalának zenei alapjára építette a musical zenéjét. A Total Eclipse of the Heart egyes zenei alapjai többször is felcsendülnek. Amikor Steinman megmutatta Polanskinak a Carpe Noctem, a Szerelmi duett és a Finálé zenéjét, a neves rendező elégedett volt Steinman munkájával. musical zenei stílusát tekintve eklektikus, a vad rockzenei illetve operaelemekkel ötvözve.[9] Mint Steinman összes művére, a Vámpírok bálja musical zenéjére is rányomta a bélyegét a wagnerikus rock stílus, amelyben a klasszikus hangszerek - mint például a zongora - és a rockzenében használatos hangszerek, az elektromos gitár és az üstdobok keveréke adja a tipikusan Steinman műveire jellemző zenei összhatást.

De nem csak Bonnie Tyler világslágerét használta fel Jim Steinman újra, hanem Meat Loaf 1993-as Bat out of Hel II. Back Into Hell című lemezéről (melynek producere Steinman volt) az Objects In The Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are című dalának átiratát a darabban von Krolock gróf énekli egy sírkertben. A darab fináléja szintén egy korábbi sláger az 1984-es Streets of Fire (Utcák a tűzben) című mozifilm végén csendül fel Tonight Is What It Means To Be Young címmel.

Kisebb hasonlóság figyelhető meg Steinman egyik korábbi, Angliában szintén nagy sikerrel futó musical (Whistle down the Wind) egyik dala közt, melyet Andrew Lloyd Webberel készített közösen és a Vámpírok bálja fináléja között. A vámpír finálé eredeti verziója 1984-ben jelent meg, egy amerikai film betétdalaként és valószínű, hogy a Webber musicalben felcsendülő Tyre Tracks and Broken Hearts és a Kiss is a Terrible thing to Waste (előbbit Bonnie Tyler utóbbit pedig Bonnie és Meat Loaf énekli közösen) dalok is az 1984-es felvétel alapjaira épültek. Megfigyelhető, hogy mindkét musicalben ezek a dalok a legdinamikusabbak, illetve mindhárom dal utolsó háromnegyedének üteme teljesen megegyezik. (Wikipedia)

vampir02

Simon Edit, a Vámpírok bálja budapesti producere mesélt:

„Örömmel tölt el, hogy az egész világot sújtó gazdasági nehézségek ellenére, a budapesti Vámpírok bálja előadásai iránt továbbra is fokozott igény tapasztalható. A jubileumi előadásszám egy magánprodukció esetében óriási dicsőség, hiszen hazánkban nincs még egy ilyen sikertörténet, mint amilyen a hatodik éve - állami támogatás nélkül működtetett -, minden esete dübörgő állótapssal játszott Vámpírok bálja! A jubileumi, 175. díszelőadásnak rendhagyó programja lesz, több hazai és külföldi prominens személyt is várunk a nézőtérre, a közönségre az eddigieknél is nagyobb meglepetés vár..."

Vámpírok bálja előadásnapok a Pesti Magyar Színházban

1074 Budapest VII. kerület, Hevesi Sándor tér 4.

2012. szeptember 7, 8, 9, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 23.

süti beállítások módosítása