A Monroe-rejtély nyomában

Ötven éve, 1962. augusztus 5-én halt meg minden idők egyik legnagyobb filmszínésznője és szexszimbóluma, Marilyn Monroe. Halálának ötvenedik évfordulójához közeledve azonban az Associated Press hírügynökség hiába kereste a színésznő FBI-aktáit - értesült az MTI.

4

„Tudtam, hogy a világ nyilvánossága elé tartozom, de nem azért, mert tehetséges vagy szép vagyok, hanem azért, mert soha semmi vagy senki máshoz nem tartoztam.” (Marilyn Monroe)

Monroe-kiállítás a REÖKBEN 
A július 20.-án nyílt, Monroe személyes tárgyait bemutató kiállításra vasárnap kedvezménnyel, nyereményekkel várja a REÖK a látogatókat és a következő időszakban még számos izgalmas kísérőprogramot ígérnek a látogatóknak. A tárlaton eredeti filmes kéziratokat, forgatókönyveket, személyes tárgyakat, sőt, még a 34. Oscar-díjátadásra szóló tagsági kártyát is láthatják az érdeklődők szeptember 23-ig. 

A szegedi Városi Televízió pedig Monroe hasonmás versenyt hirdet! Egész alakos fényképeket várnak a titkarsag@vtvszeged.hu e-mail címre.

Monroe pályájáról röviden

Los Angelesben született 1926. június 1-jén, születési bizonyítványában a Norma Jean Mortenson, anyakönyvi kivonatában már a Norma Jean Baker szerepelt anyja második, illetve első férje után. Az iskolából 16 évesen kimaradt, majd férjhez ment egy munkáshoz, akivel a második világháború idején együtt dolgozott a repülőgépgyárban. Amikor férjét behívták, kiszőkítette haját és modellkedéssel egészítette ki szűkös keresetét.
Húszévesen elvált, és szinte ezzel egyidőben heti 125 dollárért leszerződtette a 20th Century Fox stúdió. Itt Marilyn Monroe-ra keresztelték át, azonban három rövid szerepéből kettőt kivágtak, a harmadik nem keltett feltűnést, így átengedték a Columbia stúdiónak, amely fél év után vált meg tőle. Marilyn így visszament modellnek, és elvállalt egy később híressé vált aktnaptárat.

9 A Fox végül újra szerződtette, 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét és a Playboy magazin is ebben az évben jelentette meg meztelen képeit. Marilyn lett az első "centerfold" lány, akiről az újság közepén kihajtható képet közöltek. A botrány persze újabb magasságokba röpítette népszerűségét, egycsapásra Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa lett. Nem sokkal később férjhez ment Joe DiMaggio baseballsztárhoz, de ez a házassága nyolc hónapig tartott.
Monroe ekkor már úgy érezte, hogy a film felfalja lelkét. Képzelt és valós betegségektől szenvedett, a forgatásokról késett, a szövegeket elfelejtette, a stúdióval állandó perben állt. Egy év szabadságot vett ki, hogy a legendás New York-i Actor's Studióban képezhesse magát. New Yorkban találkozott a híres drámaíró Arthur Millerrel is, akihez végül férjhez ment. 1956-ban állt ismét a kamera elé, a Buszmegálló című filmben, 1957-ben Angliában A nagyherceg és a táncosnő című filmben pedig Laurence Olivier méltó partnerének bizonyult, igaz, a forgatás során a két sztár nem egyszer ökölre ment egymással.

11Bár a színésznő az alkohol és a tabletták rabja lett, és akadt olyan jelenete, amelynek 47 alkalommal futott neki, leforgatta a Van, aki forrón szereti című komédiát, majd a Szeressünk című filmet Yves Montand-nal. Állandó orvosi felügyelet alatt készítette el 1961-ben a Kallódó embereket, és ebben az időben vált el Millertől, aki a forgatókönyvet jegyezte. Monroe életében nehéz időszak következett. Bár ő köszönthette John F. Kennedy elnököt annak születésnapi partiján, és a politikussal románc szövődött, utolsó főszerepe, a Valamit adni kell című film után megbízhatatlansága miatt kirúgták.
36 évesen hunyt el 1962. augusztus 5-én, a hivatalos vizsgálat szerint altató-túladagolásban. Marilyn Monroe alig harminc filmet forgatott, de már életében legenda lett. Az új évezred küszöbén rendre őt választották a múlt évszázad legszexibb nőjének, képmása ma is évente 2 millió dollárt hoz örököseinek. Könyvtárnyi irodalom született róla, de csak találgatják, ki volt valójában: szexbálvány, nagy művész, a szórakoztatóipar áldozata, a politika bábja, a gyógyszerek rabja, az amerikai tömegkultúra ikonja, szerepet játszott-e vagy önmagát adta...

1

Állig begomboltan, ártatlanul tekint ránk Marilyn Monroe azokról az eddig ismeretlen fotókról, amelyeket a Life magazin nemrég publikált. A felvételeket Ed Clark készítette 1950 augusztusában az akkor 24 éves színésznőről..

A Monroe-rejtély nyomában: hol vannak a filmcsillag FBI-aktái?

Korának számos hírességéhez hasonlóan Marilyn Monroe életét sem csupán a rajongói, hanem a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is árgus szemekkel figyelte: az egykori filmsztár és szexszimbólum halálának ötvenedik évfordulójához közeledve azonban az Associated Press hírügynökség hiába kereste a színésznő FBI-aktáit.

A filmcsillagról tárolt adatok, amelyek egy része "külföldi kémelhárítás" címszóval került nyilvántartásba, mindig is vonzották azokat, akik többet szerettek volna megtudni Monroe életéről, így azon nyomozókat is, akik a színésznő rejtélyes halálának ügyében vizsgálódtak. 

10 Az 1962. augusztus 5-én elhunyt híresség halálának ötvenedik évfordulójához közeledve az Associated Press hírügynökség megpróbálta megszerezni az FBI által a színésznőről készített legátfogóbb és legteljesebb aktát. Az FBI szerint azonban már nincsenek a birtokában az iratok, a Nemzeti Levéltár - az ilyen típusú dokumentumok végső nyughelye - pedig szintén nem tud semmit a keresett dokumentumokról.
Az iratok erőteljesen megkurtított változata a nyilvánosság számára is hozzáférhető a nyomozóiroda honlapján, amelyen időről-időre közzéteszik a hírességek, kormányhivatalnokok, kémek és bűnözők adatait. Monroe aktája 1955-ig nyúlik vissza és elsősorban utazásaira, kapcsolataira koncentrál, lehetséges baloldali nézetek, illetve kommunista kötelékek után kutatva. 
Az akta egészen a halála előtti hónapokig követi nyomon a színésznő életét, számos új adatot, és olyan utalást tartalmazva, amelyek a Norman Mailer által írt Monroe-életrajzban is helyet kaptak: a könyv azon felvetéseket járja körül, amelyek szerint a filmcsillagot a kormány ölette meg. 
Monroe halála kapcsán két nagyszabású nyomozást folytattak: egyet közvetlenül a tragédia után, majd 1982-ben a Los Angeles-i államügyészi hivatal is beleásta magát az ügybe. A második vizsgálat során átnézték az összes hozzáférhető nyomozási jelentést, köztük az FBI által a halál körülményeiről készített aktákat, amelyek a hivatal szerint már "erősen cenzúrázottak" voltak.

8 A színésznő boncolását végző Thomas Noguchi szerint valószínűleg soha senki nem fogja megtudni Monroe halálának pontos körülményeit. Egyedül talán az eredeti FBI-akták és a színésznő barátaival készített bizalmas, soha nyilvánosságra nem hozott interjúk segíthetnének a teljes igazság felderítésében - írta a szakember 1983-ban megjelent memoárjában.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása