Civil szervezetek támogatásáról döntött a kulturális államtitkárság

A kultúra területén működő hatvanöt civil szakmai szervezet támogatásáról döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága. Először részesül támogatásban a FÜGE is.

Az országos hatáskörrel, több éve működő egyesületek, szövetségek és testületek között van olyan, amely idén először szerepel a támogatottak között, míg a korábban is pályázó, művészeti területen tevékenykedő szervezetek mindegyike a tavalyinál nagyobb összegre számíthat - tájékoztatott hétfőn az államtitkárság.
A közlemény szerint a művészeti területen tevékenykedő szervezetek közül először részesül működési támogatásban a Magyar Fotótörténeti Társaság, a Berzsenyi Társaság, illetve a független színházi szférában tevékenykedő ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) és FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület).
Ugyancsak először számíthat forrásra a központi költségvetésből a közművelődési területen dolgozó Magyar Drámapedagógiai Társaság, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület vagy a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete.

n_emmi-logo

A hosszabb ideje működő, egyedi elbíráláson alapuló támogatási rendszerbe azok a valós tevékenységet folytató, ismert szakmai szervezetek kerülhetnek be, amelyek országos hatáskörrel működnek, és több éve végzik a munkájukat.
A 2012-es évben erre a célra a korábbinál valamivel több pénz állt az államtitkárság rendelkezésére, ezért döntött úgy L. Simon László államtitkár, hogy bővüljön a támogatottak köre, és ahol csak lehet, növekedjen a támogatás mértéke. Ebben az esztendőben a legmagasabb összegű támogatást, 22 millió forintot a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) kapja - áll a kommünikében.
A támogatott művészeti szervezetek között szerepel többek között a Magyar Zenei Tanács (3,8 millió forint) a Szépírók Társasága (3,5 millió forint), a Magyar PEN Club (2,5 millió forint), a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Fiatal Iparművészek Stúdiója (2,8-2,8 millió forint), valamint a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság (2-2 millió forint) is.

MTI

süti beállítások módosítása