Fekete Péter: 'Ha jön valaki, aki hitet ad, túl tudunk élni'

Cseh Tamás-emlékesttel és a La Mancha lovagjával lesz jelen a Szigeten a teátrumi társaság, amely Tusványoson a spontán telt házat is megtapasztalhatta. Erről mesélt Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója a Magyar Nemzetnek.

ba20120731_0129Fotó: Béres Attila, mno.hu

Fekete Pétert elsőként arról kérdezték, hogy a Szigeten idén először van jelen a Magyar Teátrumi Társaság. “Felállítjuk a Porondszínházat, az első két előadást mi adjuk. A mínusz egyedik napra a Thália Színház Cseh Tamás-emlékestjét ajánlottuk a szervezőknek, a nulladik napra a Jókai Színház előadását, a La Mancha lovagja című musicalt. Ezek után nem szedjük a sátorfánkat, otthagyjuk a Porondszínházat, amibe a sziget szervezői különféle programokat hívtak meg: komolyzenét, irodalmat, táncszínházat, dzsesszt és kabarét.  Ez egy első lépés a Magyar Teátrumi Társaság és a Sziget fesztivál között az együttműködés irányába, amit remélem, el tudunk mélyíteni” – fogalmazott a békéscsabai igazgató, aki elárulta, a La Manchát felújítják ez alkalomból.

“Mivel a La Mancha lovagjának dalai a világon annyira népszerűek, hogy a szövegét mindenki tudja, a külföldi fiatalokat az sem lepheti meg, hogy magyarul énekelünk, a darabban nagyon kevés a prózai rész. (…) Az üzenet minden embertelen helyzetre érvényes, örök érvényű: a bajba jutottakat nem szabad magukra hagyni! Valóban, Don Quijote története ezekbe a sötét történelmi helyzetekben is érvényes, nem véletlen, hogy Cervantes műve a Biblia után az egyik legnépszerűbb könyv a világon. Ha jön valaki, aki hitet ad, visszaadja a magunkba vetett hitet, ha a közösség összetartó ereje töretlen, akkor túl tudunk élni. „„Az életet nem olyannak kell elfogadni, amilyen, hanem amilyen lehetne” – mondja Don Quijotén keresztül Cervantes. Mint rendező, hiszek benne, hogy az előadás erős képeivel több év múlva is emlékeztetni tudjuk a nézőket Cervantes üzenetére” – fejtette ki Fekete Péter.

A kérdésre, hogy Tusványoson, ahol már második alkalommal volt jelen a Magyar Teátrumi Társaság, milyen élményeket adtak, kaptak az igazgató úgy felelt: “A Magyar Teátrumi Társaság és a Jókai Színház az idei évben több fesztiválon is részt vesz: ott voltunk a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a Széchenyi tér közepén vertük fel a kis gömbsátrunkat. Ezek után mentünk Tusnádfürdőre, ahol hihetetlen csodákat éltünk meg: már a reggeli előadásunkon azt láttuk, hogy kicsi a százhúsz fős stúdiósátor, állandóan csúcsra járatva ment. (…) Nagyon jó érzés volt, hogy egy fesztiválon, ahol buli van, egy színházi sátorra is ilyen komoly igény van. Igazolta, hogy a nyári fesztiválokon nemcsak a sörcsapnak, a bulinak, a táncnak, a kultúrának is ott a helye” – nyilatkozta Fekete Péter.

Forrás: mno.hu

süti beállítások módosítása