"Meseszerű és modern" - Turandot a Margitszigeten

Puccini utolsó operája, a Turandot látható pénteken és vasárnap este a neves tenor, Rubens Pelizzari fellépésével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A női főszerepeket Lukács Gyöngyi és Létay Kiss Gabriella énekli az Anger Ferenc rendezte produkcióban.

"Nem húztuk meg Puccinit"

"Meseszerű, izgalmas, elgondolkodtató és modern, ugyanakkor rendkívül tömör előadásra számíthat a néző. Az utóbbi természetesen nem azt jelenti, hogy meghúznánk Puccinit" - mondta el az MTI-nek Anger Ferenc.
A dramaturgiával, a látványvilággal olyan egységes képet szeretnének megvalósítani, amely szimbolikus, ám a szimbólumokon keresztül igen "sűrűn" fogalmaz. "Azt hiszem, nem lövöm le a poént, ha elárulom, vetített képekkel, modern led-technikával akarjuk elérni. Így a látvány igen hangsúlyos szerepet kap, ami egy operaelőadástól persze elvárható, mi ezt a hagyományt korszerű eszközök bevetésével kívánjuk folytatni. A díszlet jelentős részét váltja ki a vetítés, így a változások gyorsabbak lesznek" - emelte ki a rendező. 

turandot2 Mint rámutatott, a Turandot örökérvényű klasszikus, amely egyebek között az érzelmek erejére világít rá, így mindenkihez szól. "Ezt a mindenkihez szólást akarjuk felerősíteni. Korban, személyiségben és érzelmi világban is szélesebb közönséget szeretnénk megszólítani a meseszerűség hangsúlyozásával. Úgy hiszem, a Turandot nem viseli el a romantikus megközelítést. Olyan történet ez, amely annyira fojtó és koncentrált, hogy másképp, mint meseként, elmondhatatlan." 
Két eszközük van, az egyik a látványvilág, a másik - a fontosabbik - a zene, és az énekesek. "Lukács Gyöngyit rengeteget hallottam, nem a nézőtérről, hanem közelről, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése mellett a Magyar Állami Operaház kórusában énekeltem. Tavasszal Győrben csináltunk egy félig szcenírozott Tosca-előadást, abban is a címszerepet alakította. Nagy várakozással látok hozzá a pénteki premier utolsó periódusához" - árulta el Anger Ferenc.
Az egyik legnépszerűbb olasz Puccini- és Verdi-tenor alakítja a Turandot meghódításáért küzdő Kalaf herceget. Rubens Pelizzari tavaly a Nabucco Izmaeljét énekelte a Veronai Arénában. Szeptember 8-án pedig Wiesbadenben az új főzeneigazgató, Hamar Zsolt vezényletével egy új Aida-produkció Radamese lesz, a címszerepet Sümegi Eszter alakítja. 
Anger Ferenc 2005-ben a velencei egyetemen szerzett rendezői diplomát. Szegeden az Otellóval debütált José Curával a címszerepben, majd 2010-ben Rossini Ory grófja című vígoperáját, 2011-ben pedig Liszt egyetlen, Don Sanche című operáját rendezte a Tisza-partján.
"Ősszel új, nagyszerű kaland vár a Művészetek Palotájában. Kocsis Zoltán Richard Strauss-sorozatában október 4-én mutatjuk be a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Énekkarral A hallgatag asszony című darabot Kurt Rydllel, Julia Bauerrel a főszerepekben" - mondta következő munkájáról a rendező.

turandot

Kalaf szerepében Rubens Pelizzari

Kalaf szerepében Rubens Pelizzari, a kiváló olasz tenor, először lép a magyar közönség elé. A Veronai Aréna állandó vendége Wiesbadenben énekelte először Kalaf szerepében az operairodalom legismertebb áriáját, a Nessun Dormát. 
"Gyönyörű feladat egy hőstenornak, igazi öröm énekelni" - nyilatkozta a Szabad Tér Színháznak a jövő héten a Margitszigetre érkező énekes. "Puccini, amikor ezt az áriát írta, utat talált az emberek szívéhez. Hangjegyeivel a lélek legmélyebb rezdüléseit is megszólaltatja" - mondja a Puccini- és Verdi operákban népszerűvé vált tenor.
A koncertszerű előadásmód Pelizzari szerint egyértelműen az előadásmódra, az egyes zeneszámokra, az énekes személyiségére, az "opera lelkére" irányítja a figyelmet, és még jobban érvényre juttatja a zene dramaturgiáját, a dallamok szépségét, kifejezőerejét - ezért is várja különösen a magyar művészekkel és közönséggel való első, nagy találkozást.

turandot3Az olasz sztárénekes budapesti fellépése után újabb Turandot-bemutatóra készül Tókióban, Zubin Mehta vezényletével.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása