Birgit Meyer vette át a Kölni Operaház vezetését

A júniusban elmozdított intendáns, Uwe Eric Laufenberg helyére Birgit Meyert nevezte ki három évadra - 2015-ig - a kölni városi tanács kulturális bizottsága hétfőn este.

A Kölnben született 51 éves Birgit Meyer orvosi tanulmányai mellett vett részt színháztudományi képzésben. Az 1980-as évek végén egyszerre volt a würtzburgi színházban rendezőasszisztens és a würtzburgi klinikán praktizáló orvos. Komoly színházi állást 1992-ben töltött be, az innsbrucki Tiroli Tartományi Színház alkalmazta dramaturgként.
1997 és 2001 között a Salzburgi Ünnepi Játékok munkájában vett részt, több műsorfüzetet tervezett, később a bécsi Volksoper vezető dramaturgjaként dolgozott. Több egyetemen, köztük a neves müncheni August Everding Theaterakademie-n tanított. Számos, az opera és a zenés színház aktuális kérdéseiről szóló szimpóziumot szervezett Salzburgban és Bécsben.

n_meyer102_v-TeaserAufmacher

Az ausztriai állomások után visszatért szülővárosába, ahol a 2009-10-es évadban az operaegyüttest igazgatta. Az utóbbi hónapokban már ő helyettesítette a felmentett
Uwe Eric Laufenberget, aki finanszírozási vitába keveredett a várossal, nem volt hajlandó elfogadni az erős költségcsökkentést. Szóba került továbbá, hogy a Deutsche Oper am Rhein keretében felbomlóban lévő Duisburg-Düsseldorf "házaspár" egyik felével fuzionál a kölni együttes.
Ezt a megoldást elvetették, Meyer szerint a közeli napok feladata a nyugalom megteremtése és az összpontosítás a művészi munkára.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása