Közeleg a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Kibővített színházi versenyprogrammal, valamint több zenei formáció fellépésével várják az érdeklődőket augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztiválon Nyíregyházán.

A sorrendben tizenegyedik alkalommal megrendezendő, a vidámság és derű országos seregszemléjének hívott fesztivál lényegén nem változtattak a szervezők, tehát idén is lesznek színházi és utcaszínházi előadások, koncertek, kiállítások és filmvetítések, a programok kilencven százalékát pedig ingyen tekintheti meg a közönség Nyíregyházán, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 28 településén.
Tasnádi Csaba fesztiváligazgató, a helyi Móricz Zsigmond Színház direktora az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a színházi versenyprogramban a korábbi évekkel ellentétben eggyel több, azaz nyolc-nyolc nagyszínpadi és kamaraszínházi előadást tekinthet meg a nagyérdemű a szabolcsi megyeszékhely teátrumában. Az utolsó színházi napon elmarad a díjkiosztó gálaest, helyette este hattól és tíz órától előadásokat tartanak.
A Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező vezette hattagú zsűri még aznap éjszaka értékel, a nyertes produkcióknak pedig "házhoz viszik" a díjakat, amelyeket otthon, saját közönségük előtt vehetnek át a társulatok művészei - tette hozzá Tasnádi Csaba. A versenyprogram keretében a kőszínházak közül többek között a budapesti Centrál, a Madách, a Radnóti és a Vígszínház, valamint a kecskeméti Katona József és a tatabányai Jászai Mari Színház társulatai szerepelnek Nyíregyházán, de színpadra lépnek olyan alternatív csoportok is, mint például Pintér Béla és Társulata, a HOPPart Társulat, a Gólem Színház, a Sanyi és Aranka Színház vagy az Orlai Produkciós Iroda.

napraforgo

A hat utcaszínházi előadás a versenyprogram része lesz, a könnyedebb stílust pedig a Dumaszínház humoristái képviselik. Az előadásokra még lehet jegyeket váltani, ezeket egyébként - idén először - az interneten is meg lehet rendelni - emelte ki Tasnádi Csaba a tájékoztatón.
A fesztivál zenei kínálatában idén kizárólag magyar előadók szerepelnek, a szokásoknak megfelelően a Kossuth téri nagyszínpadon minden este hét órakor kezdőnek majd a koncertek egy-egy előadóval - mondta el Szabó Tamás programigazgató. Augusztus 25-én és 26-án a Korzó színpad is megnyílik a zenekedvelők előtt, itt a két estén három-három zenekart láthatnak és hallgathatnak majd meg a nézők.
Idén a világzene és a népzene legjobbjait hívták meg a szervezők Nyíregyházára: színpadra lép Berecz András és barátai, a Kaláka, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Gázsa, a Szeredás Együttes, a Cimbaliband, a Folkfusion Band, a Szüret Utcza, a Budapest Klezmer Band, az autentikus roma zenét játszó Vojasa, Herczku Ágnes pedig az idén megjelent Tüzet viszek című szólólemezét mutatja be a nyíregyházi közönségnek. A gyerekeknek Malek Andrea és Korpás Éva, valamint a már említett Kaláka is tart koncertet.
A fesztivál filmes programja kicsit másképp alakult, mint eddig, idén ugyanis nem volt miből összeállítani a játékfilmes programot - tette hozzá Szabó Tamás. Ennek ellenére a nyitónapon különlegességet tekinthet meg a közönség: Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című alkotását ugyanis több mint ötszáz különböző filmklasszikusból vágták össze. A rendezvény további napjain az elmúlt ötven év legjobb magyar filmjeiből válogattak a szervezők.
A Vidor Fesztivál kiállításokban is bővelkedik: az Antal-Lusztig-gyűjtemény keretében Tornai János és az "alföldi iskola" művészeinek mintegy 150 alkotásából nyílik tárlat, ezen felül Burger Barna fotóriporter kiállítása és a Fotófogyatkozás - Országomat egy ló(erő)ért! című kiállítás egyaránt látható lesz. A fesztivál ideje alatt a Mustár Rádióban a Quimby tagjai válogatnak kedvenc világzenei felvételeikből, de lesz irodalmi kávéház, a gyerekeknek Ovi-buli és bábszínház, a hagyományoknak megfelelően pedig a gyermekotthonok, a kórházak és a börtönök lakói is élvezhetik majd a különböző előadásokat.
Az idei Vidor Fesztivál teljes költségvetése eléri a 69 millió forintot.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása