Sziget 2012 - Mi vár a KultúrZónában?

A Fidelio KultúrZóna Összművészeti Helyszín fogja össze a 20. Sziget fesztivál színházi és tánc-, képzőművészeti, dizájn-, klasszikus zenei, irodalmi, stand-up és cirkuszi programjait; a kortárs kulturális és művészeti találkozóhely ad otthont idén többek között a Múzeumi Negyednek, a Porondszínháznak és a Kelet-Európa Vurstlinak is.

A helyszín központi eleme a Porondszínház, amely szerdától vasárnapig többek között komolyzenei, irodalmi és táncprogramok otthonául szolgál. A látogatók itt találkozhatnak például a Four Bones Harsonakvartettel, a Hócipő Kabaréval, Gergye Krisztián Társulatának Feltépett múlt című előadásával, a Budapesti Fesztiválzenekar ütőseivel vagy a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetségének rendezvényeivel.
A Múzeumi Negyedben ezúttal is a vezető fővárosi és vidéki kiállítóhelyek jelentkeznek rendhagyó programokkal. Az Aquincumi Múzeum sátra az ókori olimpia jegyében hívja szellemi és testi erőpróbára a vállalkozó kedvűeket, a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum egy fényfestő csapat segítségével mutatja be gyűjteményét, míg az Iparművészeti Múzeum kreatív műhelyt nyit az Art Deco jegyében.

sziget A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház a Sziget mindennapjait 1993 óta dokumentáló Benkő Imre World Press Photo-díjas fotográfus fotóesszéjét viszi ki a fesztiválra, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátrában pedig múzeumi társasjátékokkal várnak minden érdeklődőt.
A Kelet-Európa Vurstli 2011 után másodszor nyitja meg "határátkelőjét", melynek túloldalán mindenkit a 60-as, 70-es évek Kelet-Európája vár: a betérőket ugyanaz a felejthetetlen, rettegéssel és titkos összekacsintásokkal feszített vidám hangulat fogadja, mint a negyven-ötven évvel ezelőtti Magyarországon. A vurstli Karzat Színházának beavató előadásába játékos-nézőnek bejutni idén is csak útlevél kiváltása és tételes vámvizsgálat után lehet.
A Medence Csoport szervezésében egyetemi hallgatókkal és alkotótársakkal közös workshopon alakul ki az elmúlt évek fesztiválja során a helyszínen felhalmozódott anyagok újrahasznosításával a Kreatív Workshop Zóna. Egy nagyméretű bambuszsárkány-installáció körül az udvaron körben stencil üzenő- és galéria fal, három sátorban többféle kreatív foglalkozás, esemény várja a szigetlakókat.
A húsz éve Budapesten életre hívott nemzetközi képzőművészeti találkozó, az Agora állandó helyszíne 1996 óta a Sziget. A különböző képzőművészeti irányzatokat és technikákat bemutató rendezvény célja, hogy az alkotói sokszínűség lehetőségeinek felhasználásával egymásra reflektáló művek jöjjenek létre. Idén a fiatal művészek és hallgatók mellett olyan ismertebb alkotók vesznek részt az Agora munkájában, mint Hans Bauer, Berei Zoltán, Michael Bliem, Peter Contra, Cseszlay György, Kacsó István vagy Szurcsik József.
Hello Wood néven egy összművészeti alkotótábor is helyet kap a KultúrZónában: itt építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és új médiás diákok dolgoznak egy hétig a szakma nagyjaival. Csakúgy, mint tavaly, a Hello Wood csapata óriási meglepetés-installációkkal készült a Szigetre.

süti beállítások módosítása