30 ezer látogatója volt az Ördögkatlan Fesztiválnak

Az előzetes becslések szerint 30-35 ezren látogattak el a vasárnap zárult Ördögkatlan Fesztiválra, amelynek idén immár ötödik alkalommal adott otthont a dél-baranyai Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya.

Bérczes László főszervező hétfőn elmondta: az ötnapos rendezvénysorozat a korábbiakhoz hasonlóan magas színvonalú volt, a jegybevételek és a látogatószám alapján pedig a tavalyihoz mérhető.
Utalt arra, hogy a mintegy 350 programot, köztük koncerteket, színházi előadásokat és kiállításokat kínáló Ördögkatlan legtöbb érdeklődőt vonzó eseményeinek az éjszakai koncertek bizonyultak, de hatalmas sikert könyvelhetett el a francia színházcirkuszi társulat, a Galapiat Cirque, amely négy teltházas előadást is tartott, alkalmanként négyszáz nézővel.
A főszervező hozzátette: Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, író és Ágoston Zoltán, a Jelenkor irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélgetésére is sokan, mintegy kétszázötvenen voltak kíváncsiak.
Az Ördögkatlan Fesztivál ötletét a hat évig a Művészetek Völgyében állomásozó Bárka Kikötő adta 2008-ban. Azóta a Baranyában otthonra lelt rendezvénysorozat méreteiben továbbfejlődött, de "mezítlábas ártatlanságát" szeretnék megőrizni a szervezők. Ennek jegyében nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlődést tartják szem előtt. Nem vonnak be új településeket, és nem növelik a fesztivál időtartamát. Arra törekednek, hogy minél jobban kiszolgálják a visszajáró és az újonnan érkező látogatókat.

1786Fotó: pecsiprogramok.hu

Bérczes László megjegyezte: a szervezőkben és a vendéglátó községekben is erős a szándék, hogy a fesztivált jövőre is megszervezzék, de ehhez sok feltételnek kell teljesülnie. Ezek közül a legfontosabbnak a finanszírozást nevezte, megjegyezve, hogy az idei Ördögkatlan lebonyolítása 57-58 millió forintba került.
A költségvetés gerincét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) különböző pályázataiból származó 28 millió forint adja, ehhez jön a 15 millió forintnyi jegy-, illetve bérletbevétel, továbbá a falvaktól is érkezik 2 millió forint. A helyi vállalkozásoknak ugyanakkor jelentős bevételük származik a látogatóktól.
A szponzori bevételek nem számottevőek az összköltségvetéshez képest, de - mint a főszervező hangsúlyozta - nem is szeretnének főszponzort a rendezvényhez. Az erős színházi programkínálat révén az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület minősített előadó-művészeti szervezet, így cégektől - azok társaságiadó-kedvezménye révén - közvetlenül is kaphatnak támogatást.
A források tehát összességében rendelkezésre állnak, azok ütemezése okoz nehézséget Bérczes László elmondása szerint. Ezeket a problémákat hitelfelvétellel, akár személyes kölcsönökkel oldják meg, azt azonban szem előtt tartják, hogy a 10-12 fős stáb tagjai - akik mellett mintegy 40 önkéntes dolgozott idén is - rendben megkapják járandóságukat.

MTI

süti beállítások módosítása