Ajándék várja az első bérletvásárlókat Szegeden

Hétfőtől válthatók bérletek a Szegedi Nemzeti Színház százharmincadik, jubileumi évadára - közölte Gyüdi Sándor főigazgató csütörtökön a Tisza-parti városban, ahol hamarosan befejeződik a színház felújítása. Hírek Szegedről. 

Kezdődik a bérletárusítás

Hétfőtől válthatók bérletek a Szegedi Nemzeti Színház százharmincadik, jubileumi évadára - közölte Gyüdi Sándor főigazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

A színház különböző konstrukciókban, összesen tizenhatféle bérletet kínál a közönségnek, köztük tematikus zenés, gyerek- és diákbérletet, valamint premierekre, hétvégi vagy hétköznapi előadásokra szóló belépőket - mondta a direktor az évadkezdetről szóló sajtótájékoztatón.
A főigazgató közölte, hogy a bérletárak minimálisan - lényegében a korábbi esztendő áfa-emelésének mértékével - drágulnak, a legolcsóbb konstrukciókért azonban nem kell többet fizetni, mint tavaly.

szinhaz_felujitas_itb-08 A teátrum a hagyományokhoz híven megajándékozza az első háromszáz bérletvásárlót, akiket meghívnak a szeptember 7-i Nyitány gálára, amelyen az évadelőzetes keretében bemutatkoznak a társulat új tagjai és azok a színészek, akik jelentősebb feladatot kapnak.
A közönség szeptemberben még egy rendhagyó produkciót láthat: az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Szegedi Kortárs Balett jubileumi évadját nyitó előadást.
Szeptember 29-én a társulat egyik legnépszerűbb darabját, a Carmina Buranát mutatják be élőzenével, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus közreműködésével, a szólószerepeket Keszei Bori, Horváth István és Kelemen Zoltán énekli. Az előadás érdekessége, hogy mindazok színpadra lépnek, akik a 2001-es premier óta valaha táncoltak a darabban.
Az évad első premierjét szeptember 28-án láthatja a Kisszínházban a közönség: John Steinbeck Egerek és emberek című színművét Balikó Tamás állítja színpadra. Az első nagyszínházi bemutató október 6-án Umberto Giordano André Chénier című operája Bodolay Géza rendezésében, a premier egyben az Armel Operafesztivál nyitóelőadása is lesz.

330 millióból megújult az épület

Gőzerővel zajlik a Szegedi Nemzeti Színház épületének korszerűsítése. A munka lassan a finiséhez érkezik, augusztus végéig be kell fejeznie a kivitelezőnek a felújítást, utána kezdődnek a próbák. A munkák az előzetes tervek szerint haladnak.                 
A földszinten elkészült az új padlófűtés, már visszahelyezték a kubai márványlapokat. Az épület üzemi szárnyában kicserélték a radiátorokat, illetve folyamatosan készülnek a nyílászárók is.  
A 240 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően csökkennek az üzemeltetési költségek és javul a közönség komfortérzete.  
szinhaz_felujitas_itb-23Jelentősen csökken az energiaköltség 
Az elmúlt években végzett energetikai felülvizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az épület energiafogyasztása az elvárthoz képest rendkívül magas, amely a fenntartók számára jelentős többletköltséget eredményez. A beruházás célja – amelyhez a város európai uniós támogatást is nyert –, az energiaköltségek csökkentése, az elavult energetikai infrastruktúra felújítása, valamint a komfortérzet és ezen keresztül a szolgáltatás színvonalának növelése. A beruházás összköltsége: 492 millió forint.  
Az augusztus végéig tartó munkák során a korszerűtlen berendezéseket teljesen lecserélik, új fűtési és légtechnikai rendszert kap az épület, továbbá új tűzjelző, hő-és füstelvezető hálózatot alakítanak ki. 
szinhaz_felujitas_itb-33Új hőközpontot kap a hatalmas épület

A májusban elkezdődött beruházás egyik legfontosabb eleme, hogy önálló kazánházat kap a színház. A fűtési rendszer korszerűsítése során egy teljesen új hőközpontot hoznak létre, 8 darab, egyenként szabályozható,130 kilowattos kondenzációs kazánnal, kicserélik a radiátorokat, továbbá megújul a földszinti előcsarnok és az emeleti társalgó padlófűtése is. A nézőtéren, a modern befúvógépeknek köszönhetően megoldott lesz meleg időben a hűtés, télen pedig a fűtés. A meglévő szellőzési rendszert teljesen elbontották és egy új, központi gépházat építenek. 

szinhaz_felujitas_itb-16A műemlékvédelem alatt álló épület felújítása során a legnagyobb kihívást a nyílászárók cseréje jelenti, ugyanis az egyedi méretű és kialakítású ajtókat és ablakokat az eredeti állapot szerint kell helyreállítani. A korszerűsítés után az épület energiafelhasználása 40 százalékkal csökken, ami mintegy 20 millió forint megtakarítást jelent majd évente. 
Sándor Viktor projektvezető csütörtökön az épület bejárása során elmondta, a régi patinás épület sok meglepetést tartogat számukra, így folyamatosan egyeztetnek a tervezővel, a műszaki ellenőrökkel és a műemlékvédelemmel.
szinhaz_felujitas_itb-13Felújítás számokban 
A Szegedi Nemzeti Színházat utoljára 1978 és 1986 között, 8 év alatt újították fel – az akkori teljes költség 540 millió forint volt. A mostani korszerűsítés végösszege 417 millió 800 ezer forint. Ebből pályázat útján fedeznek 317 és fél milliót, amelyből 40 százalék, azaz 127 millió a városi önrész. Ehhez járul még egy – a pályázatban nem szereplő – 100 millió 300 ezer forintos korszerűsítés, amelyet a közgyűlés döntése alapján teljes egészében a szegedi önkormányzat áll.

Forrás és fotók: Színház.hu, MTI, szegedma.hu

süti beállítások módosítása