Broadway musical Wallenberg emlékére

New York Brooklyn kerülete egyik sugárútjának átnevezésével, a Broadway pedig a Wallenberg című musical bemutatásával emlékezett meg a magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata születésének 100. évfordulójáról.

Brooklyn Borough Park negyedében a 13. sugárútnak a 36. és 60. utca közötti szakaszát nevezték át Wallenberg Way-nek, David G. Greenfield és Brad Lander városi tanácsi képviselő javaslatára.

"Az Egyesült Államokban a holokauszt túlélői a legsűrűbben a Borough Parkban laknak és több száz helyi család Raoul Wallenberg hősiességére vezetheti vissza az életben maradását. Köszönöm a városi tanácsbeli kollégáimnak, hogy támogatták az átnevezést, amely lehetővé teszi, hogy Raoul Wallenberg neve és öröksége tovább éljen" - hangoztatta nyilatkozatában februárban, az önkormányzati testület döntése nyomán Greenfield.

Wallenberg01

A Broadwayn debütáló Wallenberg musical nem teljesen új: a Benjamin Rosenbluth zeneszerző, Laurence Holzman író és Felicia Needleman librettista jegyezte darabot először két évvel ezelőtt állították színpadra a New York állambeli White Plains előadóművészeti központjában, Anette Jolles rendező-koreográfus elképzelései szerint. Az előadás a manhattani színháznegyedben a Nemzetközi Raul Wallenberg Alapítvány támogatásával jött létre.

Raoul Wallenberget az idén az amerikai törvényhozás az általa adható legmagasabb elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki. Winston Churchill és Teréz anya mellett egyedül ő nyerhette el 1981-ben az Egyesült Államok tiszteletbeli állampolgárságát. (Ezt a címet Kanadától és Izraeltől is megkapta.)

A Wallenberg-centenáriumon a megemlékezésben aktív részt vállalt a washingtoni, a New York-i és a Los Angeles-i magyar diplomáciai képviselet.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása