Hungarikum Fesztivál Szegeden - Operettel

Szeged a napfény és a fesztiválok városa, valamint 2008 óta a hungarikumoké is. Amikor először, négy évvel ezelőtt a nyár derekán megrendezték a Hungarikum Fesztivált, egyből a Tisza-parti város üde színfoltjává vált, és – amint az idei esemény statisztikái is mutatják – a mai napig kedves a több mint negyvenötezer látogató számára.

„Aki végigsétál a pavilonok és sátrak között, a kínálatot gusztálva csak csettinthet, igen, erre tényleg büszkék lehetünk" – írta a rendezvényről a szegedma.hu.

A Hungarikum Fesztivál - Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására nem csak egy összművészeti fesztivál, annál sokkal több, sokkal kézelfoghatóbb, emberközelibb. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy olyan – a szervezők által gondosan megválogatott – minőségi termékeket mutat be és kínál a közönségnek, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak. Így a kézművesek művészi alkotásaitól az őstermelők által házilag előállított gasztronómiai termékeken át az ősi magyar borvidékeken termesztett varázslatos nedűkig. Ez egy olyan rendezvény, ahol mindenki jól érzi magát, akár kicsi, akár nagy.

4_www.kepfeltoltes.hu_

A 2012-es programok:

Az ehető és iható hungarikumok mellett a Széchenyi tér platánfái alatt az érdeklődők megismerhetik a csipkeverők, szövők, fafaragók, csuhéfonók, bőrművesek, tojásfestők, citerakészítő, papucsos munkáját. A kiállítók között lesznek könyvkiadók és bábkészítők is.

A Tisza-parti város főterén kulturális hungarikumokkal is találkozhatnak a vendégek: a színpadról Dankó Pista nótái, népdalok és citeramuzsika szól, operett-összeállítás, solymász- és magyarkutyafajta-bemutató szórakoztatja majd a több tízezer látogatót.

Az olimpia miatt idén a sport is helyet kap a programok között: a vendégek óriáskivetítő előtt szurkolhatnak a magyar csapat tagjainak, késő délutánonként pódiumbeszélgetéseket tartanak, hétfő este pedig a szegedi olimpikonokat - mások között Vajda Attilát és Douchev-Janics Natasát - köszöntik a téren.

A fesztivál helyszínén közel száz kiállító kínálja hungarikum termékeit a látogatóknak. A borászok és pálinkások italain kívül a résztvevők megkóstolhatják az olyan tradicionális magyar ételeket, mint a kürtöskalács, lepény, rétes vagy lángos, és nincs hiány a hazai ízek legjavát kínáló gasztronómiai remekekből sem. Népművészeti remekeket illetően sem szegény a fesztivál, hiszen találhatunk bőrművest, szövőt, keramikust, fazekast, csipkeverőt, csuhéfonót, hangszerkészítőt - a teljesség igénye nélkül.

7_www.kepfeltoltes.hu_

A szervezők ajánlása:

Mi, szervezők az indulás pillanatától fontosnak tartottuk, hogy olyan rendezvényt hozzunk létre, amely ingyenesen látogatható színpadi programjaival minden igényt kielégít a szórakoztatás terén, azonban maradéktalanul megfelel a szakmai kritériumoknak is. Büszkék vagyunk rá, hogy a fesztivál felépítése és magasra tett minőségi elvárásai miatt méltán kapta meg a Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program „Kiváló fesztivál" minősítését, és vált turisztikai célpontjává a dél-alföldi régió kulturális centrumának.Fesztiválunk évről évre növekszik, bővül, színesedik. Célunk, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő programot. A Hungarikum Fesztivált övező időszakban számos kísérő rendezvény található Szegeden, amelyek széles skálán kínálják a különböző múzeumi, zenei, színházi, sport- és szabadtéri élményeket a kikapcsolódni vágyóknak. A fesztivál ideje alatt igyekszünk olyan légkört kialakítani, amelyben a család minden tagja felhőtlenül érezheti magát. A kicsiknek kézműves játszóházat biztosítunk, ahol fejleszthetik kreativitásukat és kézügyességüket a hungarikumok jegyében, valamint különböző fajátékokat próbálhatnak ki. Felléphetnek a Széchenyi tér végében felállított Pöttyös kalózhajóra is, ahol ügyességi játékok várják őket, miközben a szülők kedvükre nézelődhetnek, hiszen gyermekük megfelelő felügyelet alatt van. Rendezvényünk idén bővült egy kézműves utcával is, ahol elismert népművészek kínálták portékájukat a citerától egészen a különböző szőttesekig.

Forrás: hungarikum-fesztival.hu

süti beállítások módosítása