Müncheni operaelőadások az interneten

Az interneten élőben és ingyenesen nézhetik a müncheni Bajor Állami Operaház új produkcióit és repertoárdarabjait az operabarátok a következő évadtól.

Kulisszák mögé viszik a nézőt

Akik valamilyen okból nem tudnak ott lenni az előadásokon, azoknak izgalmas, jó megoldást kínál a világháló, így a nemzetközi közönség számára is még nyitottabbá válik a ház. A közvetítés azonban nem helyettesíti a színházi jelenlétet - figyelmeztetett a bejelentés kapcsán az operaház intendánsa, Nikolaus Bachler.
Az internetes adást már tesztelték, a próbaközvetítést 57 országban követhették a nézők, Európa mellett az Egyesült Államokban és Japánban is. Hét új, illetve repertoár-előadást terveznek a 2012-13-as évadra, az előadásokat német és angol felirattal látják el.
Négy-hat kamera szolgálja a közvetítést és 40 mikrofont helyeznek el a színpadon és a zenekari árokban a tökéletes hangminőség érdekében. Nemcsak asztali számítógépeken, hanem laptopon, sőt táblagépeken is élvezhető lesz a közvetítés  - állítják. 
Az előadásokat az intendáns vezeti be, aki a kulisszák mögé is elviszi a nézőket. Elsőként november 3-án egy világpremier látható, Jörg Widmann Babylon című műve, amelyet Peter Sloterdijk librettójára komponált a Budapesten többször sikert aratott klarinétművész-zeneszerző.

statsoper

Blogot is indítottak

Az operaház 2010-ben már blogot is indított. A www.blog.staatsoper.de oldalon az operaház szövegek, fotók és videók segítségével enged bepillantást az intézmény munkájába és belső életébe.

A technikai igazgató például elmeséli, hogyan árasztják el tízezer liter vízzel a színpadot a Wozzeck című opera előadásán, aminek eredményeként a művészek bokáig vízben játszanak.

Ezen kívül az operalátogatók praktikus tanácsokat is kapnak. "Egyáltalán nem olyan vészesen kellemetlen, ha az ember utolsónak érkezik, és jegye a teljesen megtelt sor közepére szól. Egyszerűen csak kedvesen kell mosolyogni, megköszönni a szívességet a kedvünkért felállóknak, és legalább annyira fontos, hogy semmiképpen se fordítsunk hátat nekik" - javasolja a vendégeket kísérő operaházi felelős, Thomas Pfaff.

süti beállítások módosítása