Őfelsége komédiása - Marton László Torontóban rendezett

Augusztus 7-én, a torontói Soulpepper Színházban mutatták be Bulgakov Őfelsége komédiását, Marton László rendezésében. Erről láthatnak videót a Vígszínház ajánlásával.

"Mihail Bulgakovra ma leginkább regényei, köztük a kiemelkedő Mester és Margarita miatt emlékezünk, pedig az Őfelsége komédiásai az egyik legmaradandóbb, allegorikus történelmi dráma, amit valaha írtak. Többféle címen is ismert, úgy, mint Molière vagy Képmutatók cselszövése. Bulgakov máve egy életrajzi ihletésű tisztelgés egy színházi legenda előtt, ugyanakkor kritikája annak, hogy a mindenkori hatalom beavatkozik a művészetek ügyébe". (Toby Malone, a Soulpepper Színház művészeti tanácsadója)

Moliére szerepében, melyet annak idején a Vígszínházban Darvas Iván játszott emlékezetes sikerrel, a torontói közönség a nagy kanadai színészt, Diego Matamorost láthatja. A díszletet Lorenzo Savoini, a jelmezt Victoria Wallace tervezte, akit a budapesti közönség a Ványa bácsi jelmeztervezőjeként ismerhetett meg. Az előbemutatót állva ünnepelte a kanadai közönség. 

Fotók a darabból:

1

1.

2

2.

4

3.

3

4.

5

5.

A külföld rovat jelenti - Közlekedési táblákra festették Bulgakov alakjait

Mihail Bulgakov Mester és Margarita című művének szereplői - Woland, Korovjov és Behemót - szerepelnek azon a moszkvai közlekedési táblán, amelyet ismeretlenek állítottak a regény első fejezetének helyszínén, a Patriarsije Prudi parkban.

Egy közlekedési tiltótábláról van szó, amelyen vörössel húzták át a három alakot, a felirat pedig azt hangsúlyozza, hogy Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! - olvasható a NEWSru orosz hírportálon.

A mesterséges tó, a "pátriárka tava" környékén játszódik a regény első fejezete, amelynek épp a Ne álljunk szóba ismeretlenekkel címet adta a szerző. A Patriarsije Prudi környékén bukkan fel két vazallusával először a magát hol feketemágusként, hol történész-konzultánsként bemutató Woland professzor, akinek személyében a Sátán érkezik a Bulgakov-korabeli, a 1930-as évek Moszkvájába, és előre megjósolja a tó környékén sétálgató Berlioz lapszerkesztőnek, hogy még aznap este meghal, Iván Nyikolajevics "Hontalan" költőnek pedig, hogy elmegyógyintézetbe kerül.

bulgakov

A moszkvai központi adminisztratív körzet prefektúrájának sajtószolgálata szerint nem távolítják el a táblát. "Senkit sem zavar, ráadásul minden arra járót emlékeztet Bulgakov halhatatlan regényére" - hangsúlyozták a prefektúra képviselői.

A Facebookon viszont terjednek azok a felvételek, amelyek a táblaállítást örökítették meg. Az ötletgazdák szerint igazságot szerettek volna szolgáltatni az írónak, mivel a Patriarsije Prudi környékén eddig nem állítottak emléket Bulgakov regényének.

Forrás: Színház.hu, Vígszínház, MTI

süti beállítások módosítása