Turandot a kulisszák mögött - Fotóval, videóval

Puccini Turandot című operájának egyik érdekessége, hogy noha a szerző autentikus kínai zenei motívumokat is felhasznált a műben, előadását Kínában több mint 70 évig tiltották. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 10-i operabemutatóján egy kínai zenekar fogadja az érkező vendégeket. A Színház.hu a produkció főpróbáján járt és 'összegyűjtött néhány pillanatot'.

Puccini három felvonásos operája – amelyet a Margitszigeten fél-szcenírozott formában, opera-show-ként mutatnak be, két részben – a Tiltott Városban játszódik, amely a kínai császárok lakóhelyeként szolgált több mint ötszáz éven át. A fallal körülvett pekingi épületegyüttest – ahová engedély nélkül senki nem léphetett be – a Világörökség részeként a hagyományos kínai palotaépítészet remekműveként tartják számon.

A Turandot Puccini utolsó operája, amely a szerző váratlan halála miatt befejezetlenül maradt, ám kéziratai és jegyzetei alapján befejezték. Az 1926. április 25-i ősbemutatón a milánói La Scala-ban Arturo Toscanini karmester a III. felvonás közben – ameddig a szerző eljutott a mű írásával – leállította az előadást.

A Turandot Kínában évtizedeken át be volt tiltva, mert úgy tartották, rossz fényben mutatja be a kínai népet. 1998-ban mutatták be először a Tiltott Városban, a vörös hadsereg katonáinak felügyelete mellett.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 10-i Turandot-bemutatója előtt egy kínai ifjúsági zenekar fogadja a vendégeket. A fiatalokból álló Guangdong Szimfonikus Zenekar számos verseny díjazottja. Az európai turnén lévő együttes Bécsből érkezik Budapestre, ahol megtekintik az opera koncert-szerű változatának bemutatóját.

A Szabad Tér Színház idei nagy operabemutatójában Turandot szerepét Lukács Gyöngyi, a világklasszis drámai szoprán énekli, aki a Magyar Állami Operaházon kívül Palermo, Los Angeles, Barcelona operaházaiban alakította a Puccini-opera címszerepét.

Kalaf szerepében Rubes Pelizzari olasz tenor először mutatkozik be Magyarországon, aki Budapest után – az 1998-as pekingi bemutatót is vezénylő – Zubin Mehta irányításával énekli a szerepet Japánban.

Fotók a kulisszák mögül:

eloaaselott

1.

apa

2.

csend

3.

korona

4.

gyongyi

5.

keszul_copy

6.

szinpadelott

7.

vezenyel

8.

turandot

9.

A Turandot-ot augusztus 12.-én tekinthetik meg legközelebb a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Forrás: szabadter.hu,

fotók: Tóth Berta/ Színház.hu, videó: Színház.tv

süti beállítások módosítása