'Nem tartunk az elvárásoktól' - Jön a Bányavakság ősbemutató

Augusztus 13-án mutatják be a Yorick Stúdió új előadását, a Székely Csaba által írt Bányavakság című darabot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében. Az előadás rendezője, Sebestyén Aba az alkotófolyamatról mesélt a vásárhely.ro-nak, Gáspárik Attila marosvásárhelyi igazgató pedig sajtótájékoztató keretében számolt be a jövő évad terveiről.

Sajtótájékoztatót tartottak:

„A Bányavirág után, nyilván, vannak már elvárásai a közönségnek a Bányavaksággal szemben. Egy trilógia második részében mindig lehet keresni és találni fogásokat és kifogásokat. Engem ezek most nem foglalkoztattak. A történet más, olyan értelemben sem folytatása az előzőnek, hogy ne értené meg az, aki az első részt nem látta. Más érzékekre hat ugyanazon az ismerős, a Bányavirágban már bemutatott helyszínen” – mondta drámája színreviteléről a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában megtartott sajtótájékoztatón Székely Csaba drámaíró. Az eseményen az új színházi évadról Gáspárik Attila vezérigazgató beszélt, jelen voltak a Bányavakság alkotó stábjának tagjai.

1

A színházigazgató a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a magyarországi Színikritikusok Céhe 32. díjának lehetséges várományosai között öt kategóriában jelölt erdélyieket. A jelölések közül három a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal együttműködésben létrehozott Bányavirág című Yorick Stúdió-produkcióhoz kapcsolódik: Székely Csaba művét a legjobb új magyar dráma, Sebestyén Aba rendezését pedig a legjobb előadás, illetve a legjobb független színházi előadás kategóriában nevezték meg.

2 A Székely Csaba trilógiájának második részén alapuló előadás, a Sebestyén Aba rendezte Bányavakság a Yorick Stúdió és a Nemzeti Színház közös produkciójaként kerül be az új, 2012–2013-as évad előadás-kínálatába – mondta Gáspárik Attila, aki üdvözölte az előadás szereplői között Szakács László marosvásárhelyi származású színészt, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagját, aki négy évtizednyi színészi tapasztalat távlatából először lép marosvásárhelyi színpadra. Az igazgató köszöntötte továbbá a Nemzeti színpadán az előadás másik szereplőjét, Czikó Julianna fiatal pályakezdő színésznőt is, aki jelenleg másodéves magiszteri hallgató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Hozzátette: az általa vezetett intézmény kapuja nyitva áll a minőségi színházat létrehozó alkotók, pályakezdők és szakmai tapasztalattal rendelkezők előtt.

5209039

A Bányavakságot augusztus 13-án 19.30-kor mutatják be a Nemzeti Színház Kistermében egy olyan kulturális projekt részeként, amelynek célja a magyar és román kultúra közötti kortárs színházi kölcsönhatás. „A projekt második előadásaként a nemzetközi szinten népszerű drámaíró, Ştefan Peca România 21 című alkotását viszi színre Andrei Gherghe rendező a Művészeti Egyetem színész szakos hallgatóinak közreműködésével” – mondta el Sebestyén Aba, a Yorick Stúdió vezetője.

4 A sajtótájékoztatón jelen volt a Bányavakság valamennyi szereplője – Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Szakács László és Czikó Julianna színészek – Boros Csaba zeneszerző, valamint a Yorick Stúdió készülő előadásának rendezője, Adrian Gherghe.
A Bányavakság című előadás létrejöttét támogatja az Országos Kulturális Alap (AFCN), az Emberi Erőforrá-sok Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Maros Megye Tanácsa, valamint a Communitas Alapítvány. Partnerintézmények: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

A vásárhely.ro interjújából Sebestyén Abával:

– Nemsokára bemutatjátok a nagy sikernek örvendő Bányavirág folytatását. Alig egy héttel a bemutató előtt, mit tudsz elmondani a próbákról? Hogy haladtok?

Lassan, de biztosan, nem kapkodjuk el. Múlt hétvégén volt három összpróbánk, ezekből levontuk a tanulságokat, most pedig újra a részletekre koncentrálunk, a zenével és a fényekkel foglalkozunk. Most már a díszlet kilencvenkilenc százalékban megvan, s amúgy ennek nagyon örülünk, hogy a főpróbahéten úgy a jelmez, mint a díszlet szinte teljesen pontra van téve. (…)

– Volt szó arról, hogy ugyanazzal a csapattal fogsz dolgozni ebben az előadásban is, mint a Bányavirágnál, aztán ez megváltozott. Ezzel kapcsolatosan mit kell tudni, miért alakult így?

Ebben nincs semmi titok igazából. A Bányavakságot is pontosan ugyanazzal a csapattal szerettem volna megrendezni, mint a Bányavirágot, annak ellenére is, hogy ebben a darabban két szerep is sokkal idősebb színészre íródott. Jól átgondoltam és rájöttem, hogy így is meg tudtam volna rendezni. Végül Viola Gábor – teljesen érthető objektív okokra hivatkozva – sajnos nem tudta vállalni a Bányavakság főszerepét is, így nekem újra át kellett gondolnom mindent, többek között a szereposztást is újra kellett hangolni. Így a régi szereposztásból Bányai Kelemen Barna maradt meg, aki a rendőrt fogja alakítani és Nagy Dorottya, aki a polgármester testvérét, Iringót játssza majd.

aba

– Kikkel bővült a csapat, kiket láthatunk majd a színpadon?

A polgármestert Szakács László, alias Löki, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze játssza majd. Ő most nagy erőbedobással próbál – úgymond hazai pályán, hiszen ő is marosvásárhelyi származású. Izsák szerepében (a polgármester választási ellenfele) Ördög Miklós Leventét láthatják majd a nézők, aki egy nagyon erős és energiákkal teli színész. Végül, de nem utolsó sorban, a polgármester lányát Czikó Juliánna egyetemi hallgató játssza majd, aki – úgy gondolom – egy nagyon nagy ígéret, egy nagyon jó képességekkel megáldott fiatal színésznő. Tavaly már dolgoztam vele, a tanára is voltam és már akkor biztos voltam benne, hogy még fogunk közösen alkotni. A zenét ez alkalommal Boros Csaba jegyzi. Ő is egyetemi hallgató – színész szakon ugyan, de nagyon jó érzéke van a színházi szenéhez –, vele is dolgoztam már együtt a Zűrzavaros éccaka megrendezésekor.

– Amúgy mit kell tudni a zenéről? A Bányavirágélő furulyahangja után, most mire számíthatunk?

Most is élő zene lesz, számomra ugyanis fontos az, hogy a csoda itt és most történjen meg, úgy a színpadon, színészben, látványban és akusztikában is. A Bányavirághoz hasonlóan, itt is fontos, hogy a zenész ott legyen, lássuk, halljuk őt, egyáltalán itt szülessen meg az előadás zenéje. Most nem egy szál furulya, hanem egy háromtagú zenekar lesz, bőgővel, hegedűvel és klarinéttal. Amúgy nagyon sokat beszélgettünk erről Boros Csabával, hiszen én ismételten autentikus népzenei motívumokra szándékoztam építeni az előadás akusztikus világát, és Csaba ezt gyúrta át számomra teljesen megfelelőre.

– Tekintettel arra, hogy a Bányavirág szép utat járt be és nagy elismeréseket tudhatott magáénak az elmúlt évadban, tartasz-e az esetleges elvárásoktól?

Nem tartunk az elvárásoktól, de számolunk velük. Egyértelmű, hogy ezek az elért sikerek elvárásokat szülnek, tehát nagy a kihívás. De úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, talán koncepcióban és egységében lehet, hogy egy erősebb előadás születik majd, mint a Bányavirág. Azt nem mondanám, hogy még jobb, de ami például a díszlet, zene, rendezés és színészi összjátékot illeti, talán egységesebb előadásról beszélhetünk majd. (…)

Forrás: erdely.ma, vásárhely.ro

süti beállítások módosítása