Fischer Ádám: 'Aláírásgyűjtés lesz az Új Színház ügyében'

Ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik Fischer Ádám karmester a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban az Új Színházban bemutatásra kerülő A hatodik koporsó című Csurka István-darab ellen. Lapszemle.

A nol.hu cikkéből:

Annak kapcsán, hogy írt már levelet Tarlós István főpolgármesternek, néppárti európai parlamenti képviselőknek, külön a magyar képviselőknek, ezúttal pedig a Das Musikforum című német zenei lap júliusi számában tiltakozik a magyar kulturális élet bizonyos jelenségei ellen, a Népszabadság arról kérdezte Fischer Ádámot, miért érzi ennyire fontosnak, hogy újra felemelje a hangját. “Korábban Dörner György színigazgatói kinevezése ellen tiltakoztam, most pedig azért, mert számomra egyszerűen elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből működtetett színházban, az Új Színházban bemutassanak egy olyan darabot, mint A hatodik koporsó Csurka Istvántól. Minden idegszálammal tiltakozom az ellen, hogy ezt az egykori gettó közvetlen közelében eljátsszák. Nem tudom, hogy az olvasók mennyire ismerik ezt a darabot. Egy titkos nemzetközi zsidó összeesküvésről szól, amelyik az elmúlt száz év összes tragédiáját, beleértve a holokausztot is, megtervezi, kiprovokálja és a háttérből irányítja. Vagyis a vészkorszak a zsidók műve, ők tehetnek mindenről” – nyilatkozta a karmester, aki elárulta, levelére sosem válaszolt a főpolgármester, azonban több német néppárti EU-képviselő jelezte, hogy szeretnének vele találkozni, mert érdekli őket az ügy, bár mind megemlítették, hogy szerintük ennek semmi köze a magyar kormányhoz, mert ebben a kérdésben a főpolgármester döntött.

fischer-adam

“Azoknak a fórumoknak nyilatkozom, akik megkérdeznek. Hamarosan lesz Oslóban egy találkozó az európai kulturális problémákról, ott is el fogom mondani. Egy svájci napilap, a Tages Anzieger szintén megkeresett, nekik is elmondtam. Egy angol mondás szerint az igazi gentleman csak veszett ügyért harcol. Belső késztetésem, hogy mindenhol felszólaljak ebben az ügyben” – fogalmazott Fischer Ádám.

“A művészek erősen függenek az államtól. Egy magyar művész és egy amerikai művész között az egyik legnagyobb különbség, hogy az amerikai munkája nyolcvan százalékban abból áll, hogy szponzorokat keres, mert az államtól nem kap pénzt. Nálunk már az adórendszer sem segíti a szponzorációt, tehát az állam ad pénzt, és az állam kontrollálja a művészetet. (…) Mindannyian gyávák vagyunk, én is sok helyzetben gyáva vagyok. De megtehetem azt, hogy tiltakozom ezen jelenségek ellen egzisztenciális veszély nélkül, így a többiek helyett, a többiekért is teszem. Tőlük viszont nem követelem, nem is követelhetem meg ugyanezt. A következő lépésem egy nemzetközi aláírásgyűjtés lesz az Új Színház ügyében, szeptemberben. Azon a honlapon lesznek olvashatók a részletek, ahol eddig is tiltakoztunk, az aznemlehet.net oldalon. Egyelőre nem akarok neveket mondani, hogy kik tartanak velem ebben, mert erre nem hatalmaztak fel. Annak idején több mint tízezer aláírás gyűlt össze az Új Színház új igazgatója, Dörner György kinevezése ellen. Most kifejezetten A hatodik koporsó bemutatója ellen szólalunk fel. Ha akkora nyilvánosságot kap, mint a korábbi, már megérte” – közölte Fischer Ádám.

Forrás: Nol.hu 

süti beállítások módosítása