Szobor Rákosinak - Felolvasószínház Garaczi új drámájából

A békéscsabai Jókai Színház tavaszi egynapos drámaíró-versenyén íródott Garaczi László műve, melyet nagy sikerrel mutattak be az eredeti helyszínen. Most a békéscsabai színészek Csiszár Imre rendező útmutatási szerint Szentendrén is felolvassák a darabot.

TSZ-elnök (diktál a titkárnőnek): Jelen vannak: a párttitkár elvtárs, a művelődési ház igazgatónője, a nyugdíjasklub vezetőnője és a jegyzőkönyvvezető. Rendben. Iszunk egy pohárkával? Ezt ne írja! (Tölt, isznak.) Tessék, párttitkár elvtárs, tiéd a szó, hallgatunk.

Párttitkár: Mint tudjátok, jövőre lesz nagy vezérünk, Rákosi Mátyás 60. születésnapja, úgy illik, hogy ajándékot küldjünk neki. (Csönd) Esetleg valami ötlet? (csönd) Nem hallom!

A szentendrei felolvasószínházi sorozat kitalálóit az a tapasztalat inspirálta, hogy nem szakmai körökben is egyre népszerűbbek a felolvasószínházak. A sorozat szerkesztőjének Lőkös Ildikó dramaturgot kérték fel.

A békéscsabai Jókai Színház tavaszi egynapos drámaíró-versenyén íródott művek egyikével találkozhat a közönség augusztus 16-án, csütörtök este 7 órakor a Dunaparti Művelődési Házban (Szentendre, Dunakorzó 11/a), a Szentendrei Nyár keretében.

2339

Garaczi László: Békeharc és karaoke című komédiájában egy falu vezetése Rákosi Mátyásnak saját magát ábrázoló szobrot ajándékoz születésnapjára. Csiszár Imre rendező szerint Garaczi drámájának világa olyan, mint Gogolé – nevethetünk magunkon, hibáinkon és azon, mennyi mindent el tudunk viselni. Egy kis etűdje történelmünknek, abból is az 1950-es éveknek a mában való továbbéléséről. A komédia arra is rámutat, hogy egy adott kor közösségei mennyire nincsenek tisztában kiszolgáltatottságukkal…

A felolvasás után beszélgetés az alkotókkal

Szereplők: Cseke Katinka, Gerner Csaba, Kara Tünde, Nagy Erika, Szabó Lajos, Tege Antal

Rendezte: Csiszár Imre

A sorozat következő darabjai:

2012. augusztus 23. 19:00 Székely Csaba: Bányavakság (Rendező: Csizmadia Tibor)

2012. augusztus 30. 19:00 Karafiáth Orsolya – Bella Máté: A macskadémon (Rendező: Hegedűs D. Géza)

süti beállítások módosítása