Aida Győrbe költözik

Elton John és Tim Rice sikerdarabja augusztus 18-án a Vízi Színpadon is bemutatkozik Szurdi Miklós rendezésében. A szenvedéllyel átszőtt, örök szerelmi történet mindenki számára ismerős lehet Verdi operájából.

A musical születése:

A darab szerzői Elton John és Tim Rice angol dalszövegíró.

Verdi ismert operájából készült musical-adaptációt először 1998-ban Bonyolult életek címmel mutattak be Atlantában. 1999-ben Chicagoban újraszervezték az egész stábot.

2000. március 23-án mutatták be a Broadwayn. Tony Braxton, Michelle T. Williams, Deborah Cox főszereplésével.

Négy éven át játszották az előadást. Öt Tony-díjra nevezték, ebből négyet megkapott. A betétdalokat tartalmazó lemezt Grammy-díjjal jutalmazták.

Világszerte tucatnyi helyszínen játsszák. Európában először német nyelvterületen láthatta a közönség.

aida01

Aida Magyarországon:

2007-ben a magyarországi ősbemutató volt a második európai bemutató. A Vörösmarty Színház és a West End Színház közös produkciójaként. 2008-ig nagy sikerrel játszották az előadást a Székesfehérvári teátrumban, amikor darab rendezőjének Szurdi Miklósnak nem hosszabbították meg az igazgatói kinevezését.

"Az Aida jogaival rendelkező Music Theatre International tulajdonosa itt volt a 2007-es premieren, és azt mondta, hogy ez a világ addigi legjobb Aidája. Elsősorban a színészi alakításokat dicsérte, a produkció hangulatát és látványát, valamint a történetvezetését. "

2010-ben Szurdi Miklós önálló produkcióként újra megrendezte az AIDÁT.

▪ AIDA.........Oláh Ibolya, Mahó Andrea

▪ RADAMES......Szerényi László, Feke Pál

▪ AMNERIS......Xantus Barbara

▪ ZOSER........Gerner Csaba, Kálloy Molnár Péter

▪ MEREB........Gulyás Hermann Sándor

▪ FÁRAÓ........Kolos István

▪ AMONASRÓ.....Quintus Konrád

▪ NEHEBKA......Csizmadia Ildikó, Madák Zsuzsanna

 

Tánckar: Auszmann Anett, Bécsi Sára, Bíró Anett, Breier Kata, Csákberényi-Nagy Anna, Cséri Gábor, Drentye Fruzsina, Ecsek Bianka, Eisam Eldeen Fatima, Eisam Eldeen Semira, Eisam Eldeen Yasmin, Fenyvesi Bálint, Fosztó András, Gulyás Gábor, Hajdú Bálint, Hegedűs Patrícia, Hergenrőder Jácint, Klér Ágnes, Lovasi Bálint, Muhel Tamás, Pálfi Gabriella, Pávits Dorina, Rosivall Petra, Rovó Attila, Rovó Tamás, Schmidt Áron, Siffel Zita, Szabó Bence, Szakál Attila, Vanya Tímea, Vida Emőke, Walla Fáni, Wessely-Simonyi Réka, Zombory Balázs

Fordította: Róna Annamária J

elmeztervező: Fekete Monika

Pirotechnika: Steiner Iván

Koreográfus: Szakál Attila

Világítástervező: Csontos Balázs

Díszlettervező: Libor Katalin

Korrepetitor: Jani Gabriella, Újláb Gábor

Rendezőasszisztens: Németh Mariann, Ridzi Gábor

Szcenika: Borbás Mihály Karmester: Döme Zsolt

Vezető koreográfus: Bakó Gábor

Rendező: Szurdi Miklós

aida02

Darabtörténet:

A legyőzöttekre halál vagy rabszolgaság várt. Aida, a gyönyörű núbiai hercegnő egy háború során fogságba esik, s ott a fáraó lányának rabszolganője lesz.
Ám az, hogy királyi család tagja, mindenki számára ismeretlen maradt, a rabszolganő őrizte titkát. Azonban kivételes szépsége elvarázsolta Radamest, az egyiptomi seregek vezérét, s a fiatalok nyomban egymásba szerettek, de szerelmüket titokban tartották. Radamesnek ekkor már Amneris, a fáraó lánya volt a jegyese, aki végül rálelt a titokra és leleplezte a szerelmeseket. A lebilincselő és tragikus történet a szerelmesek sorsát mutatja be és kíséri el a végkifejletig.

 

Forrás: Wikipedia, infogyor.hu

süti beállítások módosítása