Dörner György: "A színház nem teóriagyár"

Dörner György viharos körülmények között lett az Új Színház új igazgatója. A következő, ősszel kezdődő évad lesz az első, amelyet teljes egészében az új vezetés állított össze. A Magyar Hírlap interjúját szemléztük.

A Magyar Hírlap cikkéből:

A kérdésre, mit csinál nyáron egy színigazgató, Dörner György azt felelte: "Előkészít, tárgyal, szervez, keresi a lehetőségeket. Amúgy az meg egyszerűen nem igaz, hogy nyáron nem csinálunk semmit" . Elmondta, a társulat gőzerővel készül a Mert a mamának így jó! című komédia szentendrei bemutatójára, amelyet Pozsgai Zsolt rendez. Hozzátette, szeptemberben tovább játsszák a darabot az Új Színházban, hiszen "humor nélkül nincs élet, nincs színház".

"Másfelől viszont arra is jó a nyár, hogy feltöltekezzem, tájékozódjak saját ügyeinkről, közállapotainkról. De az is nagyon érdekel, mi történik az olyan távoli, földrésznyi országokban, mint India, Kína. Oda kell figyelni rájuk, mert ott tényleg történik valami, ami fontos az emberiség, s benne a magyarság számára is. Ahol élet van, onnan jön minden… S nekünk készen kell állnunk a befogadására mindannak, amit ezek a régi-új kultúrák adni képesek" - hangsúlyozta Dörner.

dornerFotó: magyarhirlap.hu

A direktor szót ejtett arról is, Csurka István szellemiségét a darabjaiból kell kifejteniük, "hiszen a színház nem teóriagyár, s főleg nem lócitromillatú politikai porond." A z Új Színház mutatja be elsőként Csurka A hatodik koporsó című darabját, amelyet Dörner az évad meghatározó darabjának nevezett.
"Mi elég pontosan tudjuk, mit akart elmondani Csurka ezzel a darabbal, ezt a tudásunkat szeretnénk átadni a mai nézőknek" - fogalmazott.
Elmesélte még, hogy elővettek egy Jókai-művet, A bolondok grófját is, ami egy igazi abszurd komédia abból az időből, amikor a szó, hogy abszurd, még nem lépett be a köztudatba.

A magyar dráma napján mutatják be Pozsgai Zsolt tragikomédiáját A szűz és a szörny címmel. "Mintha Sarkadi Elveszett paradicsomának szereplői kelnének újra életre, de már egy egészen más világban, mint amelyben annak idején megszülettek. Nem mi fedeztük fel, de mindenképpen be szeretnénk mutatni Németh László egyik legjobb darabját, a Bodnárnét. S persze műsoron tartjuk az előző évad darabjait is, Kodolányit, Páskándit nem száműzhetjük az életünkből, a színházunkból" - szögezte le Dörner György.

Az interjú a magyarhirlap.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása