Magyar Örökség-díjat kapott Bálint Márta

Magyar Örökség-díjat kapott Bálint Márta színész. A kiváló művész az egyszemélyes színház gyakorlatát újította meg.

Balint_Marta

A marosvásárhelyi születésű színésznő szerint a legnagyobb dolog, hogyha egy színész egy előadásban, egy szerepen keresztül katarzist tud nyújtani a nézőknek, és ő mindig is erre törekedett egész pályafutása alatt. Erdélyben a szakma a tenyerén hordta, majd amikor 1988-ban átköltöztek Budapestre, és az akkori Nemzeti Színház tagja lett, de mégsem találta a helyét.

Saját bevallása szerint, tulajdonképpen kényszerből választotta a szabadúszást, így fordult az egyszemélyes színházhoz. A Magyar Örökség-díj átvétele előtt Pósa Zoltán József Attila-díjas költő mondott laudációt a színésznőről. Úgy fogalmazott, Bálint Márta nem csak szavalja a verseket, nem csak eljátssza, hanem azonosul magával a költővel, és tulajdonképpen újraírja a költeményt. S mindezt kiegészítve azzal, hogy úgy szólaltatja meg a költeményeket, ahogy a költő álmaiban elképzeli. Pósa arról is megemlékezett, hogy színművészként elérte azt, hogy az addig méltatlanul elfeledett Székely János költő bekerült a tanmenetbe.

A Magyar Örökség-díjas Bálint Mártával a KOssuth Rádióban, a Vasárnapi újságban Molnár Pál beszélgetett.  Hallgassa meg!

süti beállítások módosítása