'Van benne valami veszélyes' - Stohl András a Mágnás Miskáról

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonját a Mágnás Miska zárja. Az előadás címszerepét Stohl András alakítja. Ennek kapcsán kérdezte a Fidelio. Lapszemle.

Stohl elárulta, prózai, Székely-Zsámbéki-osztályba járt, ahol keveset foglalkoztak a zenés műfajjal, nézőként is kimaradtak az operettek és a musicalek. “A nagyon nagyokat persze látja az ember filmen, a West Side Storyt vagy a Jézus Krisztus Szupersztárt, és azokat üvöltve énekeltem magamnak, és ennyiben ki is merült. Meg valahogy nem is jutott eszembe, hogy én ezen a területen működhetnék, bár tudtam, hogy tudok énekelni, táncolni. Az operetteknél a számokat ismertem nagyjából, de nem azonosítottam őket a darabbal. A Csárdáskirálynőnél például annyit tudtam, hogy a Bóni benne a vicces figura, és az övé a Te rongyos élet” – fogalmazott Stohl András, aki az első igazi nagy zenés szerepéhez, az Alföldi Róbert rendezte Makrancos Kata Petruchióján keresztül vezetett az út. “A bankett egy pontján felmentem a vár tetejére, és onnan Zámbó Jimmy-számokat kezdtem ordítva énekelni. Robi kérdezte, ki az, mondták, hogy én, ő viszont nem hitte el. Kiálltak, megnézték, látta, hogy tényleg én vagyok, és amikor megcsinálta az Operettszínházban a Sweet Charityt, elhívott Oscar szerepére”. Az volt az első zenés előadásom. Ezt követte a Csárdáskirálynő Szegeden, majd a János vitéz itt a Nemzetiben, most pedig a Mágnás Miska, újra a Dóm téren” – árulta el a színész.

“Vannak az énekes szereplők, akik nagyon képzett hanggal rendelkeznek - itt is elválik azért, hogy Rácz Rita, Haja Zsolt vagy épp Náray Erika másképp énekelnek -, de Robi folyamatosan azt sulykolta belém, hogy ő nem akarja, hogy másképp énekeljek, hogy olyan hangképzésre járjak, ahol pozícióba teszik a hangomat, mert ő így szeretné használni” – mesélte Stohl, aki arról is beszélt, hogy az elsp szegedi fellépése idején ment a Való Világ-széria, és ahogy színpadra lépett pár percig lehetett érezte, hogy a nézők hátradőlnek, és várják, hogy “mit csinál majd itt ez a tévés celeb”.

A Mágnás Miska kapcsán elmondta: “Biztosan tudom ígérni, hogy nem én leszek a legviccesebb szál, hanem a Pixi-Mixi és a Korláth gróf, akik László Zsolt, Znamenák István és Hirtling István. Ne érts félre, nem azt akarom, hogy megijedjenek majd ettől a Miskától, de van benne valami veszélyes: az, hogy hirtelen bekerül egy egészen más világba, elhiszi, hogy odatartozik, és nem akar visszatérni, oda, ahova való” – fejtette ki Stohl András.

A teljes interjút itt olvashtaja.

süti beállítások módosítása