Színházi egypercesek - a 80-as évek eleje

Színházi egypercesek címmel indított sorozatot a színigazdaság.hu-n dr. Venczel Sándor színigazdász, költségvetési főfelügyelő. A mostani epizódban a 80-as évek elején és K. városában járunk...

"A nyolcvanas évek elején vagyunk K. városában: a gazdasági igazgató igazából is színre lép, kihallgat egy bimbózó horvát-magyar kapcsolatot, drukkol a színésznek az ívóversenyen, eljátssza első filmszerepét és megpróbál jól kamatozó kapcsolati tőkére szert tenni. Mindhiába..."

Csak egy kattintás, és tovább olvashatja a gazdasági igazgató újabb egypercesét.


Részlet a cikkből:

23. Hogyan győzte le a színész a maszekot?

M. S.  színész úgy szerette az éjszakát, ahogyan huszonévesen szeretni lehetett a hetvenes évek közepén. Az egyik éjjel megismerkedett K. város egyetlen bárjában egy gazdag vállalkozóval (akkoriban inkább maszeknak nevezték), akivel nagyot ittak, nagyot ettek, és így tovább. Hajnalban a vállalkozó versenyt akart inni a színésszel, ám M. S. okosan másnapra javasolta a férfias küzdelmet. A következő nap este tízkor - az előadás után - kezdődött a nemes verseny, ha minden igaz, vodka volt a megállapodott ital, és egy havi gázsi a tét. Egymás után hajtották fel a feleseket, míg végül a vállalkozó a második palack után elaludt. M. S. a színész ivott még egy kortyot, csak úgy a maga örömére és hazament. Csak kevesen figyeltek fel arra, hogy a színész a verseny során egyre gyakrabban megy ki a dolgát végezni. Azt pedig senki sem tudta, hogy a WC tartályban egy üveg zsír volt gondosan elhelyezve nagykanállal. Így hallotta ezt a gazdasági igazgató 33 évvel ezelőtt, nem mástól, mint M. S. színésztől.

24. Részeg tanító

A G. Gy. a színház állandó vendégrendezője Bambini di Praga című filmje forgatásához díszleteket és jelmezeket kölcsönzött a színházból. Befejezték már a tárgyalást a gazdasági igazgatóval, aki nagy bátran azzal az igénnyel állt elő, hogy szívesen szerepelne a filmben! G. rendező mosolygott a bajsza alatt, majd határozottan igent mondott. Néhány nap múlva, a kor szokásai szerint taxi vitte a színészeket K. városából Budapest külvárosába, a forgatás helyszínére. Ott tudta meg a gazdasági igazgató, hogy ő fogja játszani a részeg tanító szerepét. Szövege nem volt, csak inni kellett neki sokat, majd összeesni az udvari kátrányos vizeldében, ahol aztán levizelik. Szép kis szerep! Mind a büfében, mind a stáb tagjai között nagy sikere volt a gazdasági igazgatónak! A színházban azonban csak néhányan gratuláltak: a többség nem ismert rá a vetítővásznon.


süti beállítások módosítása