Továbbra is Ókovács a főnök - Hírek operáról és az Erkelről

A legoptimistább becslések szerint októberben kezdődhet az Erkel Színház felújítása – tudta meg a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatójától, Mozsár Istvántól a Népszabadság. Bár többféle nagyságrendű rekonstrukciós alternatívát vázolt a dalszínház vezetése a kormánynak, maradt az eredeti, 1,8 milliárd forintos állami támogatás. Ez korlátozza a felújítás mértékét, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy újra előadásokat tartsanak az öt éve bezárt színházban. Lapszemle.

A felújításról

A Népszabadság információi szerint úgy tervezik, hogy multifunkcióssá alakítanak más tereket is, így nemcsak este nyithatna ki a színház, hanem használni lehetne napközben is, például bérbe lehetne adni konferenciáknak, programoknak. 

A nagyobb színpadtechnikai beruházásokról lemondanak: nem lesz forgószínpad, süllyeszthető-emelhető zenekari árok sem. Elengedhetetlen azonban a hátsószínpad-technika gépesítése és a lámpapark beszerzése, amelyre 400 milliós nagyságrendű forrás jut, valamint a ház fűtésrendszerének modernizálása. Igaz, a hőszigetelésre már valószínűleg nem marad egy forint sem.

Most már biztos, hogy nincs lehetőség nagyobb volumenű felújításra, ugyanakkor egy kormányhatározatnak köszönhetően rendelkezésre áll az 1,7 milliárd forint, hamarosan kiírhatják a nyílt közbeszerzési pályázatot, októberben számíthatunk az első kapavágásra.

budapest-nepopera-2008Fotó: urbanistablog.hu

Korábban arról is szó volt, hogy ideiglenes játszóhelyet keresnek az Erkel megnyitásáig. Többek között a Millenáris Teátrumot emlegették opcióként. Erre feltehetően nem lesz szükség, amennyiben – időben – eredményesen végződik a közbeszerzési eljárás.

Az Erkelben kiárusított jelmezekkel és díszletekkel kapcsolatban Mozsár István a lapnak elmondta: a művészeti vezetők és tárak által – gondos muzeológusi rosta után – selejtezett relikviák kétharmadát eladták, a többit pedig a színház kiürítésekor egy raktárban helyezték el.

Továbbra is Ókovács a főnök

Bár augusztus 31. után már nem kormánybiztosként vezeti az Operaházat Ókovács Szilveszter, biztos, hogy marad a dalszínház élén. Ezt erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kulturális államtitkára, L. Simon László is, aki az MTI kérdésére korábban elmondta: a kulturális államtitkárság továbbra is számít a múlt pénteken felmentett két kormánybiztos, Baán László és Ókovács Szilveszter munkájára, ennek jogi kereteit augusztusban dolgozzák ki. Kérdés, hogy az új megbízatás meddig szól, és mikor akarja a miniszter kiírni a főigazgatói pályázatot. A következő évad terve kész, és mint azt L. Simon egy korábbi nyilatkozatában jelezte: azt minden szándék szerint a mostani adminisztráció viszi végig. A távirati iroda kérdésére, miszerint indul-e a főigazgatói pályázaton, Ókovács azt válaszolta: döntését attól teszi függővé, hogy milyen kondíciók mellett mik lesznek a fenntartó követelményei.

Forrás: nol.hu

süti beállítások módosítása