"Végletesebb lesz" Alföldi Mágnás Miskája

A műfaj értékeit tiszteletben tartó, ugyanakkor a megszokottnál kissé abszurdabb, végletesebb előadás lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának záró produkciója, a Mágnás Miska – nyilatkozta kedden Alföldi Róbert rendező.

Azok a nézők is megkapják, amit szeretnének, akik klasszikus nagyoperettre vágynak, ugyanakkor az előadás ki-kikacsingat a jelenre – fogalmazott a művész a péntektől négy estén át látható darab próbáinak szünetében.
A több hetes próbafolyamat során egymás után jöttek a sziporkák, szójátékok, poénok, a premier előtt néhány nappal pedig eldől, mi marad benne, és mi esik ki. Ahogy a Csárdáskirálynőnél, úgy a Mágnás Miskánál sincs egy „eredeti” példány, szinte minden előadás más és más – közölte a rendező.
Bár Szirmai Albert operettje a műfaj egyik legtöbbet játszott darabja, a művet sokan Keleti Márton 1949-es filmjéből ismerik. Alföldi Róbert elmondta, nem nézte meg a munka kezdete előtt a filmklasszikust, hiszen ötven-hatvan év elteltével egy teljesen más előadásnak kell születnie. Legjobban talán a Stohl András megformálta Miska alakja tér el a filmbeli verziótól.

phoca_thumb_l_001Alföldi Róbert a Mágnás Miska próbáján (Fotó: szegediszabadteri.hu)

A rendező szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik nagy előnye, hogy egy-egy szerepre társulattól függetlenül bárkit fel lehet kérni. A darabot olvasva a rendezőnek sorra jutottak eszébe a figurákat játszó színészek. Így a nézők Molnár Piroskát, László Zsoltot, Znamenák Istvánt, Rácz Ritát, Haja Zsoltot, Náray Erikát, Radnay Csillát, Hirtling Istvánt és Szatory Dávidot láthatják majd Menczel Róbert szürreális díszletei között.
A Kossuth-díjas művész úgy véli, az operett műfajként tökéletesen alkalmas arra, hogy színházilag is érvényes előadás szülessen belőle. Szomorú, hogy az elmúlt évtizedekben némi "színvonaltalanság" tapadt az operett műfajához, ugyanakkor Shakespeare-t is lehet blődlin játszani. Ha az alkotók komolyan veszik munkájukat, műfaj-függetlenül lehet értéket teremteni a színpadon – tette hozzá.

MTI

süti beállítások módosítása