Alföldi: "Nekem már nincs mitől félnem"

Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház igazgatójával, a Szegedi Szabadtéri Színpadon pénteken bemutatásra kerülő Mágnás Miska rendezőjével beszélgetett a delmagyar.hu. Lapszemle.

A delmagyar.hu cikkéből:

"Elég végiggondolni az alapsztorit: valaki többnek akar látszani, mint ami; bizonyos embercsoportok azt gondolják magukról, hogy többek, mint mások, ezért előjogaik vannak, és csak az a jó, és csak úgy jó, ahogy ők gondolják. Erről lehet ma beszélni, mert lehet, hogy találkoznak ezzel a problémával a nézők az életben is" – indokolta Alföldi Róbert, miért éppen a Mágnás Miskára esett a választása idén.
Elmesélte, élete egyik legjobb emléke a 2005-ös Dóm téri Csárdáskirálynő, "mert nagyon jól sikerült; Gregor Jóska miatt is." Alföldi akkor dolgozhatott először a szabadtérin és akkor rendezett először nagyoperettet. "Számomra is kérdés volt, hogy amit én gondolok erről, azt meg lehet-e csinálni, értik-e. Azóta több helyen is olvastam: a szegedi szabadtérin én újítottam meg az operettszínjátszást. Nem biztos persze, hogy így van, de ez azért nem rossz" - mondta a rendező.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház következő évadáról is beszámolt: "Tény, hogy nem lesz egy finom évad. Félig viccesen azt szoktam mondani: nekem már nincs mitől félnem. De nem úgy raktam össze a következő szezont, hogy az lesz az utolsó. Inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy mit tudunk" - fogalmazott.

Úgy véli, a Nemzeti az elmúlt négy évadban sem volt gyáva. "Most mindenki megpróbál igazodni, és a műsorterveket is igyekeznek úgy összeállítani, hogy minél kevésbé legyenek rizikósak. Én meg azt gondolom: mindig olyan darabokat mutatunk be, amelyek erősen szólnak arról, amiben ma élünk. Ki hinné el, ha most meghirdetnék egy finomkodó évadot?" - tette fel a kérdést.

3Fotó: Hollósi Zsolt

Alföldi számára nem kérdés, indul-e a következő igazgatói pályázaton: "Persze hogy újra pályázom! Miért ne pályáznék egy normális, demokratikus országban? Hadd legyek szerénytelen: a munkatársaimmal együtt nagyon sikeres színházat hoztunk létre, amire talán emlékezni fognak. Azért vagyok ma is a helyemen, mert normálisan gondolkodom. Nem lehet úgy semmit sem csinálni, ha az ember megpróbál vélt vagy valós érdekekhez igazodni, mert ezek félóránként változnak" - közölte.

Visszakanyarodva a Mágnás Miskához, elmondta, a darab szereposztása parádés, a két „dalos pacsirtától", Rácz Ritától és Haja Zsolttól különösen boldog, hiszen színészként is megállják a helyüket. "A Csárdáskirálynővel megtanultam, hogy ezen a hatalmas szabadtéri színpadon már nem nagyon lehet szöszölni, ezért Pesten keményen dolgoztunk, majdnem készre próbáltuk az előadást" - árulta el.

Alföldi azoknak a kommentelőknek is üzent, akik bírálták a Mágnás Miska szereplőválasztását: "Azoknak a kommentelőknek, akik ezeket az üzeneteket írják, velem is problémájuk van. Attól még, ami vele történt, Stohl András nem lett rosszabb színész. És ami a legfontosabb: letöltötte a büntetését, amit a bíróság kiszabott rá. Az ember barátai akkor ismerszenek meg, ha baj van. Számomra nem is volt kérdés, hogy őt választom a címszerepre, mert azokra osztottam a szerepeket, akikről azt gondoltam, hogy a legjobban el tudják játszani. Üzenem a kommentelőknek: bárki megnézheti, hogy hasonló ügyekben általában milyen büntetéseket szokott kiszabni a magyar bíróság; nagyon el fognak csodálkozni: András nemhogy enyhébb büntetést kapott volna azért, mert ismert ember, hanem sokkal súlyosabbat" - véli Alföldi Róbert.

A teljes interjú a delmagyar.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása