Jövőre nem kap állami támogatást a Pannon Várszínház

Rekord nézőszámot ért el az elmúlt évadban a veszprémi Pannon Várszínház, de az előadóművészeti törvény változása miatt jövőre nem kap normatív állami támogatást - tájékoztatta az MTI-t a színház igazgatója pénteken.

Vándorfi László a most lezárult évadot sikeresnek ítélte: 215 előadást tartottak az évben, ami rekord a színház életében. Mint mondta, az országos tendenciával ellentétben növekedett a nézőszámuk, megközelítette a 60 ezret.
    

Az előadóművészeti törvény módosítása miatt a Pannon Várszínház kikerült az állami normatív támogatási rendszerből. Míg az idei évadban 110 millió forintot kap havi lebontásban a teátrum, erről az összegről jövőre le kell mondaniuk - mondta Vándorfi László. Hozzátette: a pályázati lehetőség nem felel meg egy olyan színház számára, ahol munkaviszonnyal szerződtetik a munkatársakat, hiszen a pályázat feltételei, az elnyerhető összeg nagysága nem ismert.
 "Ez nagyon nagy érvágás" - fogalmazott a direktor, aki segítséget kért a szakminisztérium vezetőitől és a veszprémi politikusoktól, hogy ne kerüljenek "ebbe a lehetetlen helyzetbe".
    

vandorfi

Mint jelezte, szeptember közepén nagy bejelentésre készül a színház további fejlődéséről, működéséről. "Az a profil, amit kidolgozunk és szeptemberben bejelentünk, elképzelhetetlen, hogy ne legyen legalább a kiemelt kategóriában" - jelentette ki az MTI azon kérdésére, hogy milyen alternatívákat állítanak fel, ha mégsem sikerül változtatniuk a színház besorolásán.
    

A következő évadban az eddigi öt helyett hat nagyszínházi bemutatót tart új helyén, a városi művelődési házban a Pannon Várszínház a bérletes előadások sorában: a Börtönmusicalt, a Valahol Európábant, az Egri csillagokat, az Egy csók és más semmit, valamint a Tartuffe és a Vigyorgó bűnbánat című darabokat tűzik műsorra.
    

A Pannon Várszínház egy hónap pihenő után szeptember közepén tartja évadnyitó társulati ülését.

süti beállítások módosítása