Solymosi Tamás a prágai Masterclasses balettkurzuson járt

Tizedik alkalommal hirdették meg Prágában a Masterclasses elnevezésű nemzetközi balettkurzust; a szombaton záruló kéthetes képzésre a nemzetközi táncélet leghíresebb balettmestereit, köztük a Magyar Állami Operaház megbízott balettigazgatóját, Solymosi Tamást hívták meg a szervezők.

A mesterek hetenként kilencven táncossal foglalkoznak, olyan frissen végzett vagy képzésük utolsó éveiben járó fiatalokkal, akik számára meghatározó szakmai tapasztalatot, esetenként pedig lehetőséget jelent a szakma legjelesebb képviselőinek iránymutatásával zajló munka.
A Daria Klimentová cseh származású prímabalerina által alapított kurzusra évek óta többszörös a túljelentkezés. A világ minden tájáról érkeznek a fiatal művészek, idén az európai országok mellett japán, koreai, brazil és argentin táncművészek is részt vesznek a kurzuson. 

WorkshopsInYourCityPasseFotó: balletmagnificat.com

A táncosokkal olyan szakemberek foglalkoznak, mint a Párizsi Operából Nicolas Le Riche vagy a szentpétervári Mariinszkij Színház, az English National Ballet és az American Ballet Theatre mesterei. Hetedik éve tart kurzust Prágában Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója.
Solymosi Tamás szerint szép gesztus, hogy a világhírű cseh balerina, aki sosem táncolt hazájában, a nemzetközi tánckurzust mégis hazavitte. Daria Klimentová 2012-ben elnyerte a kritikusok által megszavazott Év táncosa címet.

MTI

süti beállítások módosítása