Augusztus 20. - Mi vár a nemzeti ünnepen?

Augusztus 20.-án ünnepeljük államalapító Szent István ünnepét. Ez alkalomból összeállítással készültünk, melyben minden hasznos információt megtalálnak a hétfői nappal kapcsolatban.

Augusztus 20.-i hírek:

Újra UV-villamos jár a 47-es vonalon

5 év után újra forgalomba állít egy UV-villamost a 47-es vonalon, a járaton a kalauztól vagy járműkísérőtől vett 400 forintos jeggyel lehet utazni.

Vízibiciklit lehet örökbe fogadni jótékony célból Zánkán

Fogadj örökbe egy vízibiciklit címmel rendeznek jótékonysági rendezvényt augusztus 20-án a zánkai Új Nemzedék Központban, a befolyt összegből terveik szerint 200 gyerek iskolakezdéséhez járulnak hozzá taneszközök beszerzésével.

Debreceni virágkarnevál: készülnek a virágkocsik
Gőzerővel folyik a virágkocsik díszítése az augusztus 20-i debreceni virágkarneválra, miközben a közönség sörfesztiválokon hangolódik a hétfői virágfiesztára. Jelenleg 12 sörgyár 35 fajta italát kínálják a debreceni Nagyerdőben. Az igazi sörnek négy összetevője van: víz, maláta, komló, élesztő, és 50-60 napig érik. Amiben ennél több összetevő van, az nem sör - magyarázta a helyszínen a fesztivál házigazdája, Martin Imre vendéglős.

buzaA magyarok kenyere összeöntési ünnepsége

Sepsiszentgyörgyön megsütötték "a nemzet kenyerét"

Sepsiszentgyörgyön, a Diószegi pékségében sütötték meg azt a 130 kilós kenyeret, amelyet "a nemzet kenyereként" szelnek meg a szolnoki augusztus 20-i ünnepségen. A kenyér 174 kilogramm nyerstésztából készült és nyolc óra alatt sült meg. A kenyértésztát egy több mint 20 kilós péklapáttal hat ember vetette be a téglakemencébe.

Hillary Clinton sajtónyilatkozatban üdvözölte Magyarországot 

"Szent István napja Magyarország több mint ezer évvel ezelőtti megalapításának ünnepe. Létrejötte óta Magyarország az európai történelem útkereszteződéseiben áll, ma is a transzatlanti közösség megbecsült tagja és nagyra becsült NATO-partner. Az Egyesült Államok és Magyarország együtt dolgozik azért, hogy nagyobb stabilitást biztosítson Afganisztánban és máshol, és Magyarország a transzatlanti szövetség európai elmélyítésére törekvő országok élvonalában áll" - állapította meg a nyilatkozatban.
 

Megváltozott munkaképességűek is segítik az ünnep előkészületeit
A Kézmű Nonprofit Kft. munkatársai az ünnepet megelőző hétvégén 700 nemzetiszínű csákót készítenek, ezeket az ünnep délelőttjén egy budapesti hajókiránduláson részt vevő hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek viselnek majd. A kalapokat a Jászai Mari téren felállított sátrakban vágják ki és illesztik, ragasztják össze.

augusztus

Duna-átúszást tartanak Pakson

A Duna-átúszás több mint egy évtizede szerves része az augusztus 20-i városi programoknak. Nem versenyről, hanem kedvtelésről van szó, a táv pedig körülbelül 700 méter - mondta el Czink Dóra, a polgármesteri hivatal turisztikai referense. 

Megnyílt a Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Megnyílt a Mesterségek Ünnepe pénteken a budai Várban, ahol hétfőig a régi, ritka mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Meteorológia: nappal kánikula várható, túlnyomóan derült lesz az idő

Az augusztus 20-i állami ünnepi rendezvények idején igazi kánikula várható, országszerte 32-35 fok lesz, túlnyomóan derült lesz az idő, záport, esetleg zivatart okozó hidegfront kedden súrolja az országot - mondta Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztályának vezetője.

Forgalomkorlátozások az ünnep idején Budapesten

Jelentős forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-i ünnep idején a Szent Jobb-körmenet, a vízi és a légiparádé, valamint a tűzijáték miatt a fővárosban; utakat zárnak le és több helyen megállási tilalom lép életbe. A részletekről itt tájékozódhat.

probaAz ünnepi tisztavatás főpróbája az Országház előtt

Kulturális programok Budapesten

Koncertekkel, légi- és vízi parádéval, néptánc előadásokkal és különböző családi programokkal várják a látogatókat a nemzeti ünnep alkalmából augusztus 19-én és 20-án Budapesten.

Az ünnepi események augusztus 19-én délben kezdődnek, ekkor nyílik meg a Magyar ízek utcája az Erzsébet híd budai hídfője és a Bem tér között, ahol magyar termékekkel várják a látogatókat másnap estig. A látogatók itt a többi között Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját is megkóstolhatják a különféle sajtkülönlegességek és ízletes kenyerek mellett. A Magyar ízek utcája bevételének 20 százalékát a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kapja.
  

Vasárnap este 20 órától a Clark Ádám téren a Keresztes Ildikó Band, Mókus és a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam lép fel, a Bem téren Odett, a The Silver Shine és a Mystery Gang koncertje szórakoztatja a közönséget.
  

Augusztus 20-án reggel 8 óra 30 perckor a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót, majd felavatják a frissen végzett honvédtiszteket.
Délelőtt 10 órakor a Duna felett és a Dunán vízi és légi parádéval folytatódnak a programok az Erzsébet híd és Margit híd között: egyebek mellett Illés Tamás advanced európai- és világbajnoki ezüstérmes pilóta műrepülő-bemutatóját tekinthetik meg a nézők, Veres Zoltán advanced műrepülő Európa-bajnok egy Szu-29-es géppel igyekszik elkápráztatni a közönséget, az ejtőernyősök pedig a legendás Li-2-es gépből ugranak - olvasható a www.augusztus20.kormany.hu oldalon.
  

A Clark Ádám téren 11 órától családi programok szórakoztatják a közönséget: a Vitéz László-bábelőadás és a Szekér Színház műsora mellett a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes és a Kedves Banda szabadtéri néptánc-előadása, a Hot Jazz Band, Bársony Bálint és a Sunshine Love koncertje is várja az érdeklődőket. A Bem téren a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett és a Pénzügyőr Zenekar játszik.
  

A Parlamentben nyílt napot tartanak, a látogatók 13 és 20 óra között ingyenesen megtekinthetik a kupolatermet, a Szent Koronát és a díszlépcsőházat. A Clark Ádám téren 15 órától lesz az ökumenikus kenyéráldás, majd elindul az aratómenet a Lánchídon át a Szent István-bazilikáig, ahol 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezeti, majd a Szent Jobb körmenet 18 órakor indul a Szent István térről. A Parlamentben ezen a napon adják át a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje kitüntetéseket és a Külhoni Magyarságért díjakat is.
   A tűzijátékot 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők. A rakétákat négy helyszínről indítják: az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyoz. A negyedik kilövési pont a Lánchíd.

vitez

Ünnepi műsorok a közmédiában

A magyar államalapítás ünnepét a közszolgálati csatornák idén is színes műsorfolyammal teszik emlékezetessé a nézők számára.

"Az államalapítás ünnepe Révfülöpön, a Balatoni nyár stúdiójában, Szent István nap a Balatonon címmel indul" - tájékoztatta az MTI-t az MTVA. A nézők innen kapcsolódhatnak be a Kossuth téri központi ünnepség leglátványosabb pillanataiba, megtekinthetik a zászlófelvonást, a tisztavatást, majd az eskütételt. Az eseményen beszédet mond Áder János köztársasági elnök, közreműködik az MR Gyermekkórus és az MR Szimfonikusok. Előadásukban Selmeczi György Millenniumi Óda című alkotása csendül fel (M1 8.30).
  

A balatoni stúdióból konferálják fel a dunai légi-vízi parádét. Idén a katonai és civil repülőbemutató részeként – többek között – Veres Zoltán Európa-bajnok és Guinness-rekorder műrepülő is bemutatkozik. A Dunán felvonuló hajóflottán gyermekotthonok lakóit látják vendégül (M1 10.00).
  

A Petőfi Rádió az Együtt az ország elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos rádiója lesz, a műsort Buda Márton vezeti. A közszolgálati adó műsorai augusztus 19-én 12 órától, 20-án pedig 10.00–22.00 között a Duna mindkét partján kihangosítva szólnak.
  

Az ünnepre a rádió különleges zenei kívánságműsorral, a Kívánságlánccal készül, amelyet augusztus 20-án 18 órától 21 óráig a tűzijátékra érkezők a budai és a pesti rakparton is hallgathatnak. A Kívánságláncban mindenki részt vehet, aki augusztus 10-től tárcsázza a Minden gyerek lakjon jól alapítvány hívószámát. A műsor zenei listája és működése az www.mr2.hu honlapon található.
  

A Duna Televízió a debreceni nagytemplom elől közvetíti a virágkarnevált, amelynek keretében tizenhárom, virággal feldíszített kocsi és a több ezer kerékpáros vonul felé (Duna 8.00, Duna World 19.30).
    

tuzi

A római katolikus szentmise a budapesti Szent István-bazilikából a Kossuth Rádióban élőben hallható. A szertartást Snell György plébános mutatja be (10.04). A bazilikából a Szent István napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet is közvetíti a közmédia. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálja, szentbeszédet mond Jakubinyi György gyulafehérvári érsek (M1 16.55, Duna World 22.40).
  

Szent István napján az ünnep helyszíneiről jelentkezik a Napközben című rádióműsor is. (Kossuth Rádió 9.00-13.00).
  

Az M2-n Az a szép fényes nap című tévéfilmet láthatják a nézők, az adaptáció Szabó Magda legismertebb drámájából készült Koncz Gábor és Sinkovits Imre főszereplésével (14.25).
   Az idei tűzijáték 25 perces lesz. A zenei aláfestést magyar előadók, például Lajkó Félix, a Muzsikás, a Balkán Fanatik adják (M1 21.00).
  

A nézők a Honfoglalás című magyar filmet a Dunán láthatják, a főbb szerepeket Bitskey Tibor, Dörner György, Franco Nero, Gryllus Dorka és Sinkovits Imre játsszák (22.15).
   Antonio Caldara olasz barokk zeneszerző Szent István, a magyarok királya című oratóriumát az M1 tűzi műsorára. A darabot 2011. május 15-én a Savaria Barokk Zenekar a budapesti Ciszterci Szent Imre templomban mutatta be (22.35).

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása