Alföldi: "Minden engem igazol"

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója, a szegedi Mágnás Miska próbáján nyilatkozott a Magyar Szónak. Lapszemle.

“Az érdeklődésért nem kell megdolgoznom, és ezt a televíziónak köszönhetem. Az emberek nagy része nem a színészi munkásságom miatt ismer, hanem a tévé miatt, de úgy érzem, nekem ezt a hirtelen jött figyelmet sikerült felhasználnom arra, hogy hosszú távon felkeltsem az érdeklődést. Ha valaki pusztán emiatt eljön a színházba, az már egy fontos lépés. Én ugyanis szeretem, ha tele van a nézőtér, de ennek érdekében nem kötök kompromisszumokat, inkább bízom az emberek ítélőképességében” – fogalmazott Alföldi Róbert, amikor a lap újságírója arról faggatta, hogyan fér meg egymás mellett a „minőségi” és a „tömeggyártott” kultúra.

alfoldi2

“Az a tapasztalatom, hogy a minőség eljut az emberekhez. Mindenki felnőtt, és választhat, aztán a választása őt magát is jellemzi. Ha valaki csak a délutáni mexikói sorozatokat követi, az róla is szól. Ha nem akar mást nézni, akkor neki ahhoz abszolút joga van. Én ilyen értelemben nem vagyok a magaskultúra élharcosa, sőt rendkívül pozitív élményeim vannak a Nemzeti Színházban, hiszen az a nemzedék adja a közönségünk derékhadát, amelyiket mindig le szokták írni, hogy a tömegkultúrán kívül semmi sem érdekli. Ehhez pedig olyan dolgokat kell csinálni, amelyek nem arisztokratikusak” – fejtette ki Alföldi Róbert, akit az őt ért támadásokról is kérdezték. 

“Az biztosan ad muníciót, hogy a normalitást kell képviselnem egy agyrém helyzetben. Őszintén megmondom: ezzel nem foglalkozom túl sokat, méghozzá azért, mert nagyon sikeres a színház, én pedig még mindig a helyemen vagyok, noha két és fél év óta folyamatosan le akarnak váltani, el akarnak üldözni hazaárulóként. Azt gondolom, hogy annak a színháznak az esetében, ahol a Három nővér a 60. előadásán van túl, és 600 személy nézi úgy, hogy a lépcsőn is ülnek, csak hőbörögjenek a fasiszták az esőben, nem érdekel, mert minden engem igazol, nemcsak művészi értelemben, hanem a számadatok tekintetében is, és minden olyan módon, ahogyan mérni lehet egy kulturális intézmény hatékonyságát” – nyilatkozta Alföldi Róbert.

A teljes beszélgetést itt olvashatja el.

süti beállítások módosítása