Kitiltották a kaposvári egyetemisták előadását Bárdudvarnokról

Kitiltott egy színházi előadást a kultúrház épületéből Bárdudvarnok önkormányzata a hétvégén. A Rusznyák-osztály Bölcsődalát hallani sem akarták – számolt be a sonline.hu.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka hozott döntés egy kilométerrel tette arrébb Rusznyák Gábor rendező-osztályfőnök színészosztályának egy éves munkával létrehozott államvizsga-bemutatóját, amit a hallgatók vasárnap este a Kaposvári Egyetem petörkei vendégházánál tartottak meg. A szabadtérivé lett produkció átrendezésére a meghiúsult helyszíni egyeztetések után fél napja maradt az osztálynak, amiből azonban a nézők, köztük Vidnyánszky Attila és Szikora János rendező-direktorok, vizsgabizottsági tagok aligha vettek észre bármit is – számolt be a megyei lap.

A sonline szerint a darabhoz témául szolgált bölcsőhalál a BKV-szerelő lesújtó ökle és fognyomai által, iskolai tömegmészárlás videojáték-üzemmódban, folyópartra csalt és agyonvert osztálytárs, egy S-es kötött zöld pulóver ellopásával megvádolt lány önakasztása.

proba

Próba

A kísérleti vizsgamunka a napi híradásokból vett történeteket dramatizálva boncolgatta, a gyermekkortól a kamaszkor végéig milyen megpróbáltatások érik a fiatalokat. Azonban az ötödik Bárdudvarnoki Kulturális Hétre meghirdetett bemutató helyszínén egy felhívás fogadta a nézőket, miszerint a Bölcsődal, avagy mint az erdőben a vadnyom című előadás elmarad: „Minősíthetetlen tartalmi elemei miatt az önkormányzat nem járul hozzá az előadás megtartásához” – fogalmazott a kiírás. A sonline beszámolója szerint a „minősíthetetlen jelző” alá a Hogy érted? feliratot szövegezték a nézők, Mester Balázs „Polgármester” neve alá pedig a cenzor titulus került. Az installációt a LIFE IS HARD! örök igazsága koronázta.

Rusznyák Gábor osztályfőnök és rendező kommunikációs zavarral magyarázta a történteket, mondván “nem sikerült jól átvinni, hogy nem gyerekelőadás készült, és a Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád! sem fog elhangzani”.

Csáki Judit színházi tanszékvezető sem látta az égbekiáltó drámát a történetben, áttették az előadást új helyszínre, ennyi, mondta, bár hozzátette, az előadások betiltásáról úgy általában megvan véleménye, de az nem tartozik szorosan ide.

A sonline kérdésére méltató szavakkal nyilatkozott a kaposvári színinövendékekről és Rusznyák Gábor rendezőről Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere hétfőn. Mint mondta, meglátása szerint nagyon tehetséges fiatalokról van szó, ettől függetlenül biztos benne, hogy e nehéz előadás nem a széles közönségnek, hanem – ahogy egy barátja fogalmazott - a szakmának és a fanatikusoknak szól. Szerinte az önkormányzat, a szervezők és a tanszék is hibázott abban, hogy ezt nem látták előre. A minősíthetetlen jelzőt azért használta, mert mivel nem hozzáértő, tényleg nem kívánta minősíteni a színpadon történteket. A település és az egyetem kapcsolatára mindazonáltal büszke, és arra a jövőben is építeni szeretne, de valamivel körültekintőbben.

Forrás: sonline.hu

süti beállítások módosítása