Robert Dornhelm rendezi a Bohéméletet Burgenlandban

Jövőre Puccini Bohéméletét Robert Dornhelm rendezi a burgenlandi Szentmargitbányai Operafesztiválon - jelentette be a rendezvény intendánsa, Wolfgang Werner abból az alkalomból, hogy augusztus 26-án tartják a fesztivál utolsó előadását - Bizet Carmenjét.

A Temesváron született, osztrák állampolgárságú, Los Angelesben élő 65 éves neves filmrendezőt - aki a Bécsi Staatsoper volt direktora, Ioan Holender unokatestvére -, kérték fel a 2013-as fesztiválprodukció színre vitelére. 
Több operai témájú dokumentumfilm fűződik Dornhelm nevéhez, forgatott például Herbert von Karajanról. A Rekviem Dominikért, az Echo Park, a Nyugatra című filmjeiért Golden Globe-, illetve Emmy-díjra jelölték. 1977-ben a Színház utca gyermekei című dokumentumalkotásával keltett először figyelmet. A szentpétervári Mariinszkij Színház balettnövendékeinek életét bemutató művet Oscarra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

robert-dornhelm

Fotó: images.google.com

2008-ban elkészítette a Bohémélet filmváltozatát Anna Netrebkóval és Rolando Villazónnal - ebben Alcindor komikus epizódszerepét maga Holender alakította. Dornhelm felkérése Wolfgang Werner intendáns szerint újabb lépés ahhoz, hogy a fesztivál helyi jelentőségűből nemzetközileg jegyzett eseménnyé váljon. 
Dornhelm elmondta, nem sokáig habozott, vállalja-e a feladatot. Elképzelése az, hogy új, filmes eszközök bevetésével a zeneszerző szándékát, gondolatait a legpontosabban közvetítse a nézőknek.

MTI

süti beállítások módosítása