Sarastrot nem engedik be az Operába

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elbocsátották Rácz István magánénekest az Operából, akinek Ókovács Szilveszter megtiltotta, hogy belépjen egykori munkahelyére. A neves basszista arról számolt be a Népszavának, hogy végkielégítést sem kap.

A Népszava cikke szerint Rácz Istvántól azért váltak meg 23 év után, mert felemelte a szavát az operaházban történő leépítések ellen.
 A Rácz elnökölte operaénekesi egyesület pedig kimutatta, ha fönnmaradna az Andrássy úti palota korábbi társulata, az Operának ez évi 190 millió forintjába kerülne, a szerepekre szerződtetés ára viszont 820 millió lehet, ennek a négyszerese. A végkielégítések összege 1,1 milliárd forint, tehát az állami költségvetés anyagilag még rosszabbul jár

raczistvanRácz István

A Magyar Állami Operaház júliusban, az új Munka törvénykönyv életbelépése után elbocsátott első basszistája azóta a békásmegyeri Munkaügyi Központban jelentkezett. A lap tudomása szerint az operaháznak azon művészei, akiknek október végén, november elején jár le a szerződésük, és azon túl alkalmanként, szerepekre kérhetik föl csak őket, megkapják fölmondási járandóságukat, végkielégítésüket, a basszistának azonban nem jár semmi és kitiltották az épületből is, az egyik kapuőrt pedig megrótták azért, mert beengedte.

“A magyar operajátszás 128 éve világ- és Európa-színvonalú, úgy a színházat, mint a művészi színvonalat tekintve. Ha valaki azt állítja, hogy középszintű, magát minősíti, és sértő mind a magyar nemzeti operajátszásra, mind a házra vonatkozóan. Hasonlóan degradálóak azok a kijelentések, hogy mi, a középgeneráció tagjai már öregek vagyunk, a hangok megéneklése helyett a kitüntetéseinket lobogtatjuk, és hogy a szakma jelentős részét sorai közt tudó Magyar Operaénekesek Egyesületének vezetése nem áll olyan szakmai színvonalon, hogy az operajátszás ügyéről és az operaházról érdemben lehessen velük tárgyalni” – szögezte le korábban Rácz István a Demokratának.

Forrás: Népszava, Színház.hu

süti beállítások módosítása