"Az új szezon rendben elkezdődik" - 14 premier vár Nyíregyházán

Öt nagyszínpadi és négy kamaraszínpadi darab, továbbá öt gyermekelőadás szerepel a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2012/2013-as évadán.

A kedden megtartott évadnyitó társulati ülés egyperces gyászszünettel kezdődött a közelmúltban elhunyt Safranek Károly Jászai Mari-díjas színművész tiszteletére, aki 1985-től 1990-ig volt a nyíregyházi társulat tagja.
Tasnádi Csaba igazgató az idei évaddal kapcsolatban elmondta: az új szezon rendben elkezdődik, a színház júliustól hivatalosan a városi önkormányzat fenntartása alá került. Mint hozzátette, a folyamat még jelenleg is zajlik, a változással kapcsolatban felmerült kérdéseket a fenntartóval folyamatosan egyeztetve próbálják megoldani.
A műsorterv nem változott a júniusi évadzárón meghirdetetthez képest: a közönség öt nagyszínpadi és négy kamaraszínpadi darabot tekinthet meg, ezeket egészíti ki a két gyermekelőadás, illetve a Művész Stúdió három óvodás bérletének előadásai. A nagyszínpadon Szép Ernő: Lila akác című szerelmes históriáját, Peter Shaffer bohózatát, a Black Comedy-t, Eisemann-Zágon Fekete Péter című zenés játékát, Lev Tolsztoj Anna Karenináját, valamint egy Jókai-művet, A kőszívű ember fiait láthatja a közönség.

1463-nyiregyhaza_szinhaz03

A Krúdy Kamarában Csokonai Vitéz Mihály Özvegy Karnyóné című komédiája, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka, Móricz Zsigmond Naplók című színjátéka, illetve egy történeti dráma, Petőfi Sándor Tigris és hiénája szerepel műsoron.
Az ovisokat mesejátékokkal és mesebeszéddel várják: a Művész Studióban lesz látható Szergej Prokofjev Péter és a farkas, Carroll Lewis Alíz kalandjai és Bagossy László A sötétben látó tündér című előadása. A gyermekelőadások keretében a Ladányi Andrea által rendezett Kis hercegek-katonák mesemozaikját és Zalán Tibor Rettentő görög vitéz antik mesejátékát tekinthetik meg a kicsik.
Tasnádi Csaba az évadnyitón elmondta, hogy folytatódnak a megszokott rendhagyó irodalomórák, a színház pedig az idei évadban tizenkét oktatási-nevelési intézményével kötött szerződést, így összesen 4650 gyermek vehet részt valamilyen formában a teátrum előadásain és rendezvényein.
A létszám az előző évadhoz képest egy fővel gyarapodott: a kedden kezdődő próbaidőszakot Varga Norbert gyakorlatos színésszel kiegészülve kezdi meg a teátrum társulata.

MTI

süti beállítások módosítása