Új korosztályok felé nyit az egri Harlekin Bábszínház

A bábszínházi funkciók újraértékelésére, korosztályokat átfogó működésre készül az egri Harlekin Bábszínház - jelentette ki a teátrum vezetője az intézmény keddi évadnyitó társulati ülésén a hevesi megyeszékhelyen.

Erre azért van szükség, mert a nézőszám "befagyott" és a bevételek növelése a hagyományos módon már nem érhető el, vagyis az intézmény jövője a tét - közölte Bal József.
Mindennek keretében csecsemőszínházat és játszóházat, a városi oktatási intézményekkel együttműködve úgynevezett Tantermi színházat, drámapedagógiai foglalkozásokat és kamaszelőadásokat is akar tartani a teátrum.
A tervek szerint vasárnaponként úgynevezett Kézzel-lábbal játszóházat és csecsemőszínházat rendeznek a legifjabbak részére: erre a 8 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekeket várják.
Megállapodtak a város oktatási intézményeivel, hogy a felső tagozatosok és a középiskolások számára a tantervhez kötődő művek feldolgozását kínálják bérlet keretében, illetve iskolai tantermekben is lesznek előadások és drámapedagógiai foglalkozások. Ezeken a művészeknek nem elsősorban bábszínészi, hanem színészi feladatot kell megoldaniuk.

musor_kep_68Fotó: harlekin.hu

Kamasztémákat feldolgozó előadásokkal kívánják az ifjúságot a színházba vonzani, és a város egyéb kulturális intézményeiben rendezett előadásokon is fellépnek a bábosok. Mindezek megvalósítása érdekében rendszeres művészi, bábtechnikai és drámapedagógiai továbbképzésen vesznek részt a Harlekin bábszínészei - mondta Bal József.
Habis László, Eger polgármestere úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat nehéz helyzetben próbál pluszforrásokat bevonni a kulturális intézményhálózat fenntartása érdekében. Ebben a helyzetben az évad nem lesz "fáklyásmenet", vagyis meg kell dolgozni a teátrum költségvetéséért - mondta a polgármester.
Az idei évadban a nyolc színészből álló társulat fele kicserélődött, és az intézmény fenntartója is megváltozott, korábban ugyanis a Heves Megyei Önkormányzat működtette a teátrumot.

A részletes évadterv és bérletezés itt olvasható: http://www.harlekin.hu/musor.php?id=68

A Színház.hu interjúját Bal Józseffel itt olvashatják.

MTI

süti beállítások módosítása