"Óh, mennyi torta!" - Tóth Béla örökös tag lett Kaposváron

Tóth Béla 1955-ben szerződött a Csiky Gergely Színházba, ahol több mint fél évszázaddal később a társulat örökös tagja lett. A sonline.hu interjúját szemléztük.

A sonline.hu cikkéből:

"Óh, mennyi torta! A galamb a gyengém..." – ezzel lépett a kaposvári publikum elé 1955. október 15-én Tóth Béla. Ötvenhét évvel később, a keddi évadnyitó társulati ülésen átvehette a kaposvári Csiky Gergely Színház Örökös tagságáról szóló oklevelet.
"Tíz, na jó, húsz évnél nem tűnt többnek. Remek társaság gyűlt össze rendre Kaposváron, így igazából csak egyszer jutott eszembe, hogy elszerződjek: a hatvanas évek végén több cimborám, így Szokolay Ottó és Baranyi László, akikkel a színészházban elképesztő kártyacsatákat vívtunk, Miskolcra szerződött, s bennem is felmerült, velük kellene tartani. Bementem az akkori igazgatóhoz, Laczina Lászlóhoz, aki azonnal megemelte a fizetésem ötszáz forinttal, így maradtam" - emlékezett Tóth Béla, aki nyugdíjba vonulásáig ötvenegy esztendőn át volt a Csiky Gergely Színház társulatának tagja.

DSC_4842_ps_wRátóti Zoltán igazgató átadja az Örökös tagsággal járó oklevelet Tóth Bélának (Fotó: Vígh István Ádám)

Úgy érzi, mindent megkapott, amit ez a pálya kínált számára. A békéscsabai kivételével az ország összes színházában felléphetett, és rengeteg helyre eljutott külföldre is. Emellett a középkorú vagy idősebb kaposváriak a mai napig megismerik az utcán.
"Nincsenek kis szerepek, az epizodista is ugyanúgy kell a színpadra, mint a hősszerelmes vagy Hamlet. Én mindig örültem, ha foglalkoztattak. Persze lehet, csinálhattam volna jobban is, legalábbis most úgy érzem, adós vagyok, s már az is maradok. De talán a hűségemmel megszolgáltam a lehetőségeimet. Egyszer egy fiatal rendező különböző kártyákat húzatott velünk, rajtuk állatokkal. Azt hiszem, volt benne valami sorsszerű, hogy én a kutyát húztam..." - zárta a beszélgetést Tóth Béla.

Forrás: sonline.hu

süti beállítások módosítása