Cseke újra indul majd - 14 bemutatót tartanak Kecskeméten

Az eddigi minőségből nem engedve, ám az előző évadnál közönségbarátabb programmal, két új taggal és tucatnyi bemutatóval várja nézőit ősztől a Kecskeméti Katona József Színház.

Cseke Péter igazgató a szerdai évadnyitó társulati ülésen úgy fogalmazott: szép évadot zárt nyáron a teátrum, amelynek tagjai két fantasztikus előadást állítottak színpadra.
Ezek egyike a szeptember 21-én, a magyar dráma napján az új évadot is elindító Újvilág passió volt, amely a "semmiből felépített játszóhelyen", a kecskeméti arborétumban kelt életre. A másik a Gyulai Várszínházzal közös produkcióként bemutatott Chioggiai csetepaté, amelyet tavaly decembertől a kamaraszínházban láthatnak a nézők.
A direktor az új évadra az előzőnél valamivel közönségbarátabb darabokat ígért, ám továbbra is a minőség megtartásának jegyében. Mint mondta, a Kecskeméti Katona József Színház az évek óta tartó válságidőszak ellenére eddig gazdasági téren is zászlóshajónak számított, "most azonban az országgal együtt egyre komolyabb nehézségek előtt áll". Cseke Péter tartalékolásra bíztatta társulatát.
A direktor értékelése szerint erős, összetartó csapat alakult ki, és mindössze egyetlen tag, Zeck Júlia távozott, míg két tehetséges fiatallal, Decsi Edittel és Porogi Ádámmal kötnek szerződést. Az igazgató bejelentette, hogy 2013. április 28-án Angliában élő magyarok előtt vendégszerepel a társulat Agatha Christie: Egérfogó című darabjával, abban a patinás londoni színházban, amely 60 esztendeje játssza az eredeti előadást.

kecskemet-katona-jozsef-szinhazFotó: egykor.hu

A következő évad műsortervéről Réczei Tamás művészeti vezető kifejtette: három játszóhelyükön összesen 14 bemutatót tartanak. A nagyszínpadi darabok közül az Újvilág passiót, a Páratlan párost, a Lesz vigasz című operettgálát, valamint Heltai Jenő: Naftalin című művét Cseke Péter állítja színpadra, Shakespeare: A vihar című darabját Bagó Bertalan, Tolcsvai-Müller-Bródy Doctor Herzét Szerednyey Béla, Németh Virág: Mátyás király című meséjét pedig Porogi Dorka rendezi.
Emellett a Ruszt József Stúdiószínház és a Kelemen László Kamaraszínház is három-három új darabot tűz műsorára, ezek egy részét neves vendégrendezők - például Zsótér Sándor, Benedek Miklós, Verebes István - jegyzik.
Az eseményen Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője bejelentette: bélyegen örökítették meg a kecskeméti teátrum minden színészét. Ezek az új évad kezdetétől a színház épületében megvásárolhatók lesznek, később pedig országszerte kereskedelmi forgalomba kerülnek. A bevétel egy részét jótékony célra: az Ódry Árpád Művészotthon támogatására fordítják.
Az évadnyitó végén Cseke Péter kihirdette a nyílt logótervező pályázat győztesét: a Katona József Színház szeptemberben debütáló új jelképe Sárkány Zsuzsanna munkája. Újságírói kérdésre válaszolva az igazgató kitért arra, hogy ötéves mandátuma ebben az évadban lejár, ám "annyi szépet és jót kapott Kecskeméttől", hogy ismét szándékában áll versenybe szállni a színházigazgatói székért.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása