Jön a Jurányi Inkubátroház! - Kulcsár Viki mesélt

2012. őszén megnyitja kapuját egy független előadó- és alkotóművészeti inkubátorház a Jurányi utca 1-3. szám alatti, jelenleg üresen álló iskola épületében.

A videóban Kulcsár Viki mesélt:

„Olyan többfunkciós színhelyet kívánunk létrehozni, ahol előadások készülhetnek, ahol akár szűk szakmai rendezvényeket tarthatunk, ahol közönségtalálkozókat, beavatószínházi programokat, tantermi színházi előadás".

A Színház.hu interjújából:

(...)

A feladataid mellett újabb kihívást állítottál magad elé, amit ha jól tudom egyelőre “A Jurányi”-nak hívnak. Épületet szerzel a FÜGÉ-nek...

Kulcsár Viki: Ez egy álom megvalósulását jelentheti… Öt évvel ezelőtt, ha megkérdeztél volna, hol képzelem el magam 2012-ben, azt feleltem volna, hogy egy nagy produkciós házat üzemeltetek egy frekventált helyen, ahol sok előadóművészeti szervezet, és alkotó együtt dolgozik, együtt kávézik, együtt várja a nézőket, beszélget velük, előadás után koncert van, előtte pedig gyerekfoglalkozás. Ennek a tervnek a megvalósításán 2-3 éve kezdtem el gondolkodni, mert úgy láttam óriási igény mutatkozna rá, és a sok alkotói energiát egyesíteni kéne. Lehet, hogy az ernyőszervezetünk infrastruktúrát kap, tehát valóban egy fedél alá hozhat csapatokat, akikkel együttműködik. Mire eljött ez a pillanat, a helyzet kultúrpolitikai és anyagi szempontból nem tűnik túl rózsásnak. Nagy dilemma után arra jutottam, mégsem szabad kihagyni a lehetőséget, bele kell vágni egy új alkotói inkubátorház tervezésébe. Egy éve kinéztünk egy ingatlant a Széna téren, amit 2009 óta nem használnak. A Jurányi egy iskolaépület, aminek van tornaterme, menzája, osztálytermei, minden, ami funkcionálisan szükséges. A fővárosi önkormányzathoz tartozik, de sikerült elérni, hogy kiírjanak rá egy pályázatot, amit úgy tűnik, meg is nyertünk. És a tervek szerint hamarosan kötünk az önkormányzattal egy közszolgálati szerződést, melynek értelmében a közösen kialkudott bérleti díjat kifizetjük, de nagy részét visszakapjuk támogatás formájában. Így a rezsit, a ház üzemeltetését kell kitermelnünk közösen azoknak a csapatokkal, műhelyekkel, akik oda költöznek. Ez nem kis tétel, mert maga az ingatlan 4000 négyzetméter. (Kacag.) Most még folynak a tárgyalások a dologról, jogilag szeretnénk biztos alapokra helyezni az önkormányzattal való együttműködést. Hosszútávban gondolkodunk, nem egy foglaltház konstrukcióban.

Azt mondtad, ez egy alkotói inkubátorház lenne, tehát nem befogadószínház, nem színház, nem Trafó….

Kulcsár Viki: Ez az inkubátorház körülbelül addig tartana, ahol a Trafó elkezdődik. Szeretném, ha azon lenne a hangsúly, hogy dolgozunk és nem azon, hogy termelünk. Azt szeretném, ha a Jurányiban állandó társulatok dolgoznának a saját próbatermükben, lenne egy nagy közös próbatér, és előadótér, amit a bázishoz tartozó csapatok használnának. Ugyanakkor azt is szeretném, ha a befogadóhelyekkel jól tudnánk együttműködni. Tehát ha születik egy produkció, egyből el lehetne vinni a MU Színházba, a Trafóba, a Szkénébe, az Átriumba, ha nem 300 nézőnek kell látnia akkor benntartanánk egy helyzetben, közönségtalálkozót, beavatószínházat szerveznénk köré. Emellett szeretnénk, ha a Jurányiban lenne jelmezraktár, díszletkészítő műhely, hogy olyan hátteret nyújtson, ami a függetleneknek most nem adatik meg. A Jurányi elsősorban a gyártásról és az elmélyültebb befogadásról szólna.

Hogy tudnátok kitermelni a ház költségeit?

A Színház.hu teljes interjúját Kulcsár Vikivel itt olvashatják.

süti beállítások módosítása