Készül a Liliomfi - Évadnyitó swinggel az Örkény Színházban

Évadnyitót tartottak az Örkény Színházban, amelyen ezúttal nemcsak a társulat, hanem a média képviselői is részt vehettek. Mácsai Pál igazgató elsőként Keleti Istvánt idézte, aki azt szokta mondani, „a gyerekemmel nagyon szeretek dicsekedni, de amikor csinálom, magam vágyom lenni”. Bár ezt a nézetet ő is osztja, „most annyi minden” történt, hogy ezt a belső eseményt nyilvánossá kellett tenni.

Évadnyitó swinggel

Miután debütált a színház háromtagú swing zenekara - Kerekes Viktóriával, Murányi Mártival és Bíró Krisztával- Mácsai Pál köszöntötte a jelenlévőket, köztük Csomós Miklós főpolgármester-helyettest, Vattamány Zsolt, kerületi polgármestert és a pár hónapos Debreczeny Ábelt, aki ’tulajdonképpen mindannyiunknál jobban érzi magát’. Ezt követően pedig szó esett a készülő, első premierről, amelynek próbadíszletét már szemügyre vehettük, hiszen Mohácsi János már dolgozik a társulattal a Liliomfi átiratán. „Az én vágyam az volt, hogy egy 19. századi komédiát mutassunk be, és a Liliomfi mégiscsak egy színházcsinálóról fog szólni, egy olyan korban amikor a színház küzd a fenmaradásért... Azért indult el korán a munka, mert jövő kedden elutazunk. Japánba megyünk egy fellépéssorozatra, a Tokyo Metropolitanbe, abból az alkalomból, hogy az épületet felújították, hiszen már 20 éves”– az igazgató beszámolóját nevetés fogadta.

swing

Mácsai ezután az Örkény Színház anyagi helyzetét ismertette. „Én az utóbbi évekből két kiemelt fontosságú eseményt őrzök meg, ami nem egy előadáshoz, vagy színházi élményhez kapcsolható, méghozzá azt, hogy két színház bezárt Budapesten. Azt, hogy ezek a színházak szakmai kvalitásukat tekintve miként voltak jelen nem dolgom megítélni, de tény, hogy példa nélkül áll a magyar színháztörténetben az, ami történt velük. Nem szabad, nem lehet eléggé komolyan venni a változás jelentőségét. Ennek tükrében még fontosabb hír, hogy a mi működésünk kiegyensúlyozott és biztosított a következő évadban. Ezt megköszönöm a fővárosnak” – fogalmazott az igazgató, akitől Csomós Miklós vette át a szót.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, nem tud bombasztikus bejelentést tenni, de ígéri, hogy amit vállatak, azt teljesítik. Szót ejtett arról, hogy érzékelhetően visszaesett a nézői érdeklődés a színházak iránt, de ezt a gazdasági válságnak tulajdonította. „Ezt az időszakot túl kell élni, még akkor is, ha csökken a színházak jegybevétele. Természetesen a fenntartó ilyen helyzetben is tud a támogatással játszani. Most megerősítem, hogy az Örkény Színházat továbbra is kiemelten fogjuk támogatni” – közölte Csomós, majd elárulta, a kormánnyal tárgyalnak bizonyos kérdésekről, amelyek a színházakat is érintik, például színházcserékről. Így kerülhet az Operettszínház állami fenntartásba, és esetleg a tárcaszínházak átkerülhetnek a fővároshoz. Csomósét Vattamány Zsolt kerületi polgármester felszólalása követte, aki közölte, hogy 30 csoport pályázott a Madách tér átalakítására különböző tervekkel, amelyeket a legnevesebb építészek fogjnak elbírálni. Jövő ilyenkor pedig már egy megújult helyszínen kerülhet sor az Örkény-kert rendezvényre.

csomos

Az Örkény Színházon belül is tettek néhány apró újítást. „Egy időben úgy tervezték a színházépületeket, hogy a hangosító egy nagy üveg mögött a terem leghátsó pontján legyen. Nos, ez olyan mintha a világosító egy téglafal mögött ülne. Országszerte így van, de nálunk most komoly változásokat fog hozni, hogy áthelyeztük a pultot. Van néhány ajtó is a színházban, ezek most már csendben fognak csukódni és a dohányzóhelyiséget is sikerült átadni, mostantól ez az asszisztensek szobája, ráadásul –állítólag- nem recseg a padló” – sorolta Mácsai Pál, aki az új társulati tagokat is köszöntötte.

„Kevesen tudják, hogy mennyire intim és bizarr helyzet az öltöztetőé, hiszen nehéz úgy öltözni, hogy az ember ne látszódjon. Nagy várakozással köszöntöm feltűnően csinos, új öltöztetőnket Vass Barbarát, aki az Új Színházból érkezett. Továbbá Veszprémi Juditot, az új sajtósunkat, Sós Esztert, az új ügyelőnket, aki most... a színfalak mögött tartózkodik. Igen..., a legjobb jel, hogy az ügyelő a helyén van! Nagyon sokat várunk tőled...” – nevettetett Mácsai Pál, aki új színészüket, a Máté Gábor osztályban végzett Ficza Istvánt is bemutatta.

macsai2

Mácsai Pál végül az évadról beszélt. Elmondta: a Liliomfi után a Merlin, avagy Isten, Haza, Család című darabot viszik színre, koprodukcióban a HOPPart Társulattal. Polgár Csaba rendezésében október 9-től láthatja a közönség a darabot. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy a függetleneket a művészeti élet ugyanolyan fontos szereplőinek tartja, mint a "hivatalos művészeket". "Amennyiben a független színházak nem tudnak működni, az a legnagyobb elkövethető hibák egyike, és ránk, úgynevezett hivatalos művészekre nagyon rossz hatással van. Ezért különösen örömteli a főváros pályázati kiírása, amely színházai függetlenekkel való együttműködését szorgalmazza - hangoztatta.

A következő bemutató, decemberben, Bagossy László rendezésében Mrozek Tangó című műve lesz. "Érdekes anti-utópia, amely arról szól, hogy mihez nyúljunk, ha már minden megtörtént a történelemben" – árulta el Mácsai. Márciusban a Tótékat tűzik műsorra, amelynek bemutatását a színház kötelességének is tartja a névadóval szemben. Mint felidézte, ezzel a munkával korábban kudarcot vallott a társulat. Az adósság törlesztése mellett, főként azért fontos számára a bemutató, mivel a dramatizáláskor szeretnének visszanyúlni az eredeti regény igazi hangjához. A darabot az igazgató rendezésében mutatják be.

tarsulat

Gyerekelőadást is műsorra tűznek: Czigány Zoltán Csoda és Kósza című mesesorozatát viszik színpadra, a produkcióval a kiskamaszokat is meg szeretnék szólítani, élő hangjátékot terveznek, szintén Mácsai Pál rendezésében. Májusban mutatják be A kék angyal című darabot, amelyet Gothár Péter állít színpadra. 

Mácsai Pál az újdonságok között számolt be arról is, hogy a színház középiskolások számára Neudold Júlia vezetésével színházpedagógiai programot indít. Emellett beszélt a színház és a British Council 2012 őszén kezdődő, világszerte népszerű, National Theatre Live (NTLive) elnevezésű sorozatáról is, amelyben élő, műholdas közvetítésben mutatják be a londoni Nemzeti Színház legjobb előadásait. Havonta egy, összesen hat ilyen előadást láthat a közönség.

macsai

A 2012/2013-as évad új bérleteiről:

Az Örkény István Színház 2012/2013 évadának bérletei:

(A) ABSZURD +1

Tarelkin élete, Tangó, Jógyerekek képeskönyve + 1 szabadon választható előadás

(B) KLASSZIKUS + 1

Pillantás a hídról, Peer Gynt, A vihar + 1 szabadon választható előadás

(C) KOMÉDIA + 1

Finito, A hülyéje, Liliomfi + 1 szabadon választható előadás

(D)MOZAIK bérlet

Érvényes 4 előadásra, minden előadáscsoportból (I., II., III., IV.) egy előadás választható

I. Liliomfi, A vihar, Tóték, János király

II. Azt meséld el, Pista!, A hülyéje, Merlin, avagy…, Jógyerekek képeskönyve

III. Macskajáték, Tarelkin élete, Kasimir és Karoline, Pillantás a hídról

IV. Peer Gynt, Tangó, A Kék Angyal, Mi történt, miután Nóra…

A megvásárolt bérletek színházjegyre váltása előzetesen, foglalás alapján történik!

BÉRLETÁRAK:

Normál bérlet 11.900 Ft 9.800 Ft 6.500 Ft

Nyugdíjas- és diákbérlet 10.500 Ft 8.700 Ft 5.700 Ft

süti beállítások módosítása