Lezárult a színházi-nevelési program Nyíregyházán

Tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatási intézmény mintegy tízezer általános- és középiskolása, valamint óvodása vett részt abban a színházra nevelő programban, amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház valósított meg európai uniós támogatás segítségével az elmúlt időszakban.

A Színházi Neveléssel a Javuló Valóságért (Szí-Ne-Ja-Va) címet viselő kezdeményezés túlnyomórészt a középiskolás nemzedéket célozta meg, így a projektbe elsősorban gimnáziumokat, szakiskolákat, illetve egy óvodát vont be a nyíregyházi színház - mondta Hargitai Iván projektmenedzser-rendező a program zárása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.
A mintegy 30 millió forint értékű program keretében többek között drámapedagógiai előadásokat, beszédtechnikai foglalkozásokat és iskolaszínházi témanapokat tartottak a gyerekeknek a teátrum színművészei.
"Nehéz dolog élni, egy kamasz számára még nehezebb, főleg akkor, ha egy hátrányos helyzetű megyében éli mindennapjait" - fogalmazott Hargitai Iván. A kezdeményezés célja elsősorban azoknak a tizenéveseknek a megszólítása volt, akiket eddig nem ért színházi élmény. A színészek a nyíregyházi színházban tartott előadások mellett az iskolákba is ellátogattak, az itt tartott előadásokon pedig tevékenyen bevonták a fiatalokat a színházi játékba.

IMG_7894-600x400Fotó: szon.hu

A színészek fogékonyságot éreztek a gyerekek részéről, akik a foglalkozásokon feldolgozott klasszikus művek - így Moliére: Tartuffe vagy Sütő András: A szuzai menyegző című darabja - megismerése révén a konfliktusok okairól, azok kezelésről és az egymáshoz való viszonyulásról is sokat tanulhattak - számolt be a tapasztalatokról a rendező. Kiemelte: az ilyen fajta bonyolult meséléseknek, szituációs játékoknak nagy szerepe van abban, hogy a fiatal megfelelően tudja a problémáit kezelni.
A programba összesen mintegy tízezer gyereket sikerült bevonni, a másik oldalról a 27 színész mellett a színház szinte teljes technikai személyzete kivette a részét a munkából.
Az előadások mellett beszédtechnikai órákon vehettek részt a gyerekek, az érettségire készülő diákok beszédminőségének és beszédtechnikájának javításával pedig külön foglalkoztak. A résztvevők az iskolaszínházi napok keretében a nyíregyházi színház korábbi repertoárjában lévő darabokkal ismerkedtek meg, a legkisebbeknek pedig jelmezes-díszletes-műsoros játékot tartottak.

MTI

süti beállítások módosítása