Márta István: sikeres a Zsolnay

Sikeresnek és népszerűnek nevezte a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.  (ZSÖK) által működtetett intézményeket és azok programjait a társaság ügyvezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Márta István, a ZSÖK 2012 első félévi teljesítményét értékelő sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Dunántúl legnagyobb városa kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló társaság hat hónap alatt 1225 esemény megszervezését biztosította, amelyeknek több mint 216 ezer fizető látogatója volt.
Ezen belül a Zsolnay Kulturális Negyed 964 eseményére mintegy 140 ezren, a Kodály Központ 71 programjára valamivel kevesebb mint 37 ezren váltottak belépőt. Eszerint már majdnem az év első felében sikerült teljesíteni a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült két intézmény uniós támogatásáért vállalt 150 ezres, illetve 50 ezres forgalmat.
Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Pécs a magyar kultúra egyik fontos vidéki fellegvára.
Kiemelte, hogy az idén félmilliárd forintos plusz költségvetési forrásban részesülő Zsolnay Kulturális Negyeddel és a Kodály Központtal olyan intézmények jöttek létre, amelyek nemcsak helyi, régiós, hanem országos és nemzetközi szinten is vonzerővel bírnak, programjaik pedig bárhol a világon megállnák a helyüket. Hozzáfűzte: a kormányzatnak éppen ezért a jövőben is szándékában áll, hogy az anyagi lehetőségektől függően segítse működésüket.

zsolnayFotó: pano.ban-trade.hu

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy vélte, a város szerepe immár megkerülhetetlen a kultúra területén, amit az is jelez, hogy a város adott otthont az első országos színházi évadnyitónak és itt tartják az országos iskolai tanévnyitót is. A politikus reményét fejezte ki, hogy a ZSÖK által kínált rendezvények iránt a jövőben tovább fokozódik az érdeklődés.
Márta István a ZSÖK következő nagyobb rendezvényeivel kapcsolatban elmondta: szeptember 7. és 23. között rendezik meg a Pécs szellemi és épített örökségét bemutató Örökség Fesztivált. A 22 éves múltra visszatekintő eseménysorozat vendégeinek szórakoztatásáról 72 programon 665 fellépő gondoskodik. Lesznek könnyűzenei koncertek, nemzetiségi napok, emellett Veterán Gépjármű Találkozóra, Európai bordalfesztiválra és a Határon Túli Magyarok Fesztiváljára is várják a közönséget.
Az érdeklődők megismerkedhetnek a Zsolnay család egykori hétköznapjaival, a porcelángyártás fázisaival, és betekintést nyerhetnek a negyedben működő alkotóközösségek életébe.
A ZSÖK 2013. február 1. és 3. között egy új eseménnyel, a Jégvirágünneppel jelentkezik. A téli fesztivál középpontjában a hideg évszak és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, népi hagyományok állnak. Tervezik, hogy egy korcsolyapályát építenek a negyedben.

MTI

süti beállítások módosítása