ParkInProgress - művészeti határátlépések a zöldben

Pannonhalmán igazán különleges programmal ér véget a nyár, hiszen több mint 20 fiatal hazai és külföldi alkotó, koreográfus, táncos, a színházi alkotó, képzőművész, média és videoművész „veszi birtokba” az apátság elbűvölő szépségű, vadregényes arborétumát.

Ahol a bencés szerzetesek igazi növényritkaságokat nevelnek évszázadok óta, ott most egy csapat tehetséges, fiatal művész alkot majd. Hogy mit? Például egy lenyűgöző installációt, amelyben az erdő zenekarrá változik és a madarak a szólisták, olyan szobrot, melyet apró papírlapok és levelek borítanak, hogy azokon üzeneteket hagyhassanak a nézők, vagy épp egy olyan előadást, melynek főszereplője Szent Márton, aki a brit művész szerint egy valódi szuperhős…

Az épített természeti környezet és az alkotók alkalmi közössége egyszerre kiindulási pont és inspiráció. A közös munka végeredményét két este, augusztus 24-25-én, szcenizált sétára fűzve láthatják az érdeklődők az Arcus Temporum Fesztiválon.

A résztvevő művészek - Reinhold Bidner és Robert Praxmarer (A), Charlotte Emily (UK/D), Philippe Vaz Coatelant (F), Matt Coco (F), Klaus Fruchtnis (F), Yoko Fukushima (J/F), Hadi Juli - Arany Virág - Juhász András és Sőrés Zsolt (H), Carl Hurtin (F), Koleszár Ferenc (H), Livescape (B) - Perrine Joveniaux, Stephane Kozik, Aurélien Giraudet, Damien Petitot és Damien Pairon, Cédric Sabato (B), Sam Spreckley (UK), Claudio Stellato (I/B), Anne-Sophie Turion (F), Vladimir Vetrovsky (CZ), Zagyvai Sári (H) - saját propozíciókkal, kutatási és projekttervvel, ugyanakkor együttműködésre nyitottan érkeznek Pannonhalmára. A Parkinprogress fontos célja, hogy interakciót generáljon, hogy kizökkentse a résztvevőket a megszokott munkafolyamatból és megteremtse annak lehetőségét, hogy egymás munkájára és a helyszínre egyaránt reflektálva kutassanak, kísérletezzenek, alkossanak.

bidner_photo_reinhold_bidner

Parkinprogress 2010-2013

A Parkinprogress 2010-2013 egy hároméves együttműködésen alapuló, az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló (össz)művészeti vállalkozás, amely a francia Pépiniéres européennes pour jeunes artistes kezdeményezésére jött létre, hat európai ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Lettország, Csehország, Magyarország és Belgium) kulturális intézményeinek részvételével.

A Parkinprogress „utazó projekt“, amely városról városra haladva egy-egy zöldterületet (parkot, parkerdőt, arborétumot) aktivizál. Az egyes városokból a legsikerültebb projektek alkotói meghívást kapnak a következő Parkinprogress helyszínre, ahol további (pályázati úton kiválasztott) művészek csatlakoznak hozzájuk.

A Parkinprogress az első lépése annak a hosszú távú tervnek, amely összeköti Európa nagyvárosait és egy olyan nemzetközi közösség életre hívására törekszik, amelyben művészek és kulturális szakemberek dolgoznak együtt európai szintű projekteken mind a földrajzi, mind a művészeti ágak közötti határokat szabadon átlépve.

Livescape30jan2011bru209

A Parkinprogress Magyarországon – Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

A Parkinprogress Magyarországon a budapesti székhelyű Mozgó Ház Alapítvány szervezésében valósul meg, amely a fesztivál állandó partnere és előadó-művészeti programjának szervezője. Idén a Parkinprogress keretében 22 művész kap lehetőséget, hogy új fényben láttassa a monostor arborétumának egyedülálló szépségű tereit és helyszíneit. Az augusztus 16-25. között megvalósuló nemzetközi rezidencia-program résztvevői egyrészt a Saint-Cloud-i Parkinprogress legjobbnak ítélt munkáinak alkotói, másrészt nyílt pályáztatás útján, a Parkinprogress partnerek alkotta nemzetközi zsűri által kiválasztott művészek.

parkinprogress_pic_press

ParkINProgress

művészeti határátlépések zöldben

 Nemzetközi rezidenciaprogram és (munka)bemutató a Mozgó Ház Alapítvány szervezésében,

az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál keretében

 2012. augusztus 16-25.

Pannonhalma

Rezidencia-program: 2012. augusztus 16-25.

Előadások: 2012. augusztus 24-25. 21:30

Jegyár: 1500 Ft, diákjegy: 1300 Ft.

süti beállítások módosítása