'Csak világ legyen!' - Cserhalmi György és Sára meséltek

Ezen a nyáron a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjét, amelyben édesapja, Cserhalmi György A főszereplő. A színész és filmrendező lánya együtt nyilatkoztak a Marie Claire-nek. A lappal való együttműködésben részletet teszünk közzé az interjúból. 

Részlet a portréból:

„Nem készültem színésznőnek, hanem már hároméves koromban azt gondoltam, hogy az vagyok. Később apám miatt nem lettem az” - mondta Csehalmi Sára, aki először a filozófia szakot végezte el, csak aztán ment filmrendezőnek.

A Drága besúgott barátaim napjainkban játszódik, két férfi barátságát meséli el. A Derzsi János és Cserhalmi György által megformált karakterek barátságát az teszi próbára, amikor kiderül, hogy egyikük jelentéseket írt a másikról az előző rendszerben. Sárát saját filmjében a barátságokat összetartó erő érdekelte a leginkább. Szerinte a mai fiatalok barátságai nem kötődnek olyan szorosra, mint a korábbiaké. „Elkényeztetett generáció vagyunk. Van Facebook, sok kirakatbarátsággal, de nincsenek forradalmak, nincs a fejünk felett háború, vagyis nincsenek olyan nagy barátság-próbatételek, mint amilyenek apáink vagy nagyapáink korában voltak.”

Talán a szülei és a neve miatt is magasabbak az elvárások Sárával és a munkáival kapcsolatban, de szerinte a saját magának támasztott elvárásoknak a legnehezebb megfelelni. Első nagyjátékfilmjével nem bánt kesztyűs kézzel a sajtó, az alkotást a készítőjével együtt szedte szét a kritika.

„Nem estek jól a támadások. Némelyikükben az is benne volt, hogy na persze, a Cserhalmi lánya, az ilyesmi kifejezetten rosszulesett. Nem gondolom, hogy nem csináltam jó filmet. Vannak barátaim, akik megmondják, ha valami nem jó, és kifejezetten nyitott vagyok az építő kritikára. A visszajelzések alapján végül átvágtam a filmet. Megéreztem, hogy hol lötyög" - árulta el Sára.

A kérdésre, vajon vannak előnyei is annak, ha valaki Cserhalmi György lánya, így felelt: „Nem érzem, hogy kivételt tesznek velem a filmesek, nem tudom, hogy meg tudom-e ítélni ezt egyáltalán, mert a szakma segíti a pályakezdőket. Szeretik és tisztelik az apámat. Azért, amilyen ember és amilyen művész.”

De vajon az apa felkészítette arra a lányát, hogy a sokszorosát kell bizonyítania, csak mert az ő lánya? Cserhalmi György így válaszolt: „Beszélgettünk erről, és tudom, hogy van, aki rajta akarja leverni azt, amit rajtam nem sikerült. De a simogatásra és a pofonokra senkit nem lehet felkészíteni. A forgatáson azt vettem észre, hogy Sára tudja, mit akar, szeretet veszi körül, és tud bánni az emberekkel.” 

Cserhalmi György szerint a mai generációnak nehezebb a dolga. „Fiatalkoromban egyetlen nagy sérülése volt az embernek, maga a rendszer. Azzal nem lehetett orvoshoz menni. A mai sok irány viszont sok sérülési lehetőséggel is jár, ugyanakkor nagyobb a szabadság is, ami viszont jó. Kívülről és messzebbről nézve mégis azt gondolom, hogy a szabadág áll vesztésre. Nem tudom, mit kezdenék, ha ma lennék harmincéves. De persze minden világ jó, csak világ legyen” - fogalmazott a színész.

Szöveg: Szűcs Péter

A teljes interjú a Marie Claire 2012. szeptemberi számában olvasható.

süti beállítások módosítása