'Értékteremtő műhely akar lenni' - Évadnyitó Sopronban

Saját társulattal, új művészekkel - köztük több pályakezdővel - és új vezetőkkel kezdi meg következő évadát a Soproni Petőfi Színház.

A teátrum szakít az eddigi hagyománnyal, amely a vendégszínházi produkciókra épített. A megújult színház értékteremtő műhely akar lenni, amelynek kisugárzása az egész városra, sőt még azon túl is kiterjed - mondta Pataki András igazgató-főrendező a pénteki évadnyitó társulati ülésen.
A színházvezető bemutatta a társulat művészeit, köztük Gál Tamást, Horányi Lászlót, Horváth Zsuzsát és Czár Lászlót. A társulat 30 tagú a műszakkal és a kiegészítő személyzettel együtt. A nagyszínházi és a kamaraszínházi helyszíneken túl a tervek szerint iskolákba is elvisznek produkciókat, bemutatkoznak szakrális helyeken, játszanak éttermekben, kocsmákban. "Valamennyi korosztályt meg akarjuk szólítani, hogy a fiatalok és az idősebbek is közelebb kerüljenek a színház világához" - hangoztatta Pataki András.

sopronFotó: Nyikos Péter, MTI

Az új társulat a nagyszínházban Steinbeck Egerek és emberek című színművével debütál november 6-án, a darabot Pataki András rendezi. A továbbiakban bemutatják a Kabarét Szűcs Gábor, a Sing, Sing, Sing című musicalshowt pedig Szakál Attila rendezésében. Petőfi Sándor Tigris és hiéna című színművét Katona Imre, a Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művéből készült zenés tündérjátékot Pataki András állítja színpadra.
A Stúdiószínház a színpadon elnevezésű sorozatban egyebek között Bornemisza Péter Magyar Elektráját adják elő Katona Imre rendezésében, Voltaire Candide című "interaktív kalandozását" pedig Ács Tamás rendezi. A pódiumbérletben lép fel Kézdy György Ákombákom című estjével és ebben a szériában viszik színre Arany János A nagyidai cigányok című vígeposzát Gál Tamás rendezésében.

pataki A tánctagozat művészeit a most induló évadban a zenés produkciókban láthatja a közönség, jövőre azonban már önálló táncszínházi produkcióval lépnek színre. A tánctagozatot Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész vezeti.
Az operaműfaj is helyet kap a programban Oberfrank Péter Liszt-díjas zongoraművész-karmester zenei vezetésével. 2013 nyarán, a Soproni Ünnepi Heteken Rossini egy kamaraoperájával állnak a közönség elé - közölte az igazgató-főrendező.

Forrás. Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása