Illés Lajos-dalok feldolgozására írtak ki versenyt

Félmillió forintot kap az az amatőr zenekar, amelyik a legjobb feldolgozást készíti Illés Lajos dalából: a produkció fellépési lehetőséget kap a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 22-én az Illés Lajos-emlékkoncerten.

A szakadék, amely az egykori és a mai generáció között tátong, csökkenthető. A magyar könnyűzenei életben már születtek olyan dalok, amelyek újragondolva értéket képviselhetnek a mai fiatalok számára is.

A mostani feldolgozás pályázat célja felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedek magyar dalai között sok volt nagy hatással egy-egy nemzedékre. Mint írták, ezen dalok újragondolásával lehetőség van arra, hogy azok a fiatalok is megismerjék szüleik, nagyszüleik zenéjét, akik a legfogékonyabbak a könnyedebb műfajokra.

"Illés Lajos a könnyűzenét is mérhetetlen komolysággal művelte. Nem a pillanat ízléséhez igazodott sohasem, amikor komponált, a darabjai a népzenében és az egyházi zenében gyökereznek, emiatt időtálló a muzsikája" - idézte fel Makkai Lilla az egykori Illés együttes alapító tagjának özvegye. Az emlékkoncerten Illés Lajos szerzeményeinek egyik előadója Janicsák Veca, és Kocsis Tibor lesz, akik saját stílusukban próbálják újrafogalmazni és a mai zenei irányzatok kedvelőinek is átérezhetővé tenni az Illés zenekar alapítójának dalait.

A pályázók két dal feldolgozására vállalkozhatnak: a Várj, még eljön a nyár (szerzők: Illés Lajos és Kántor István) vagy a Lehetett volna (Illés Lajos-Bródy János) című mű újraértelmezését kell elküldeni. A részletes pályázati kiírás a Zene.hu oldalon olvasható 

bigpic_181

Az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos tiszteletére szeptember 22-én rendeznek emlékkoncertet a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves. A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Szakcsi Lakatos Béla, Malek Andrea és Tolcsvay Béla is.

A két és fél órásra tervezett műsorban a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények, a Koncz Zsuzsának írt dalok mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus művéből is.

Illes_egyuttes

Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával, az utolsó fellépések pedig 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.

Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel (1991). 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta. A Magyar Éneket több mint kétszáz előadáson mutatták be közönség előtt.

"Ezekben a zenékben ősi magyar dallamok és a protestáns egyházi zene ötvözete szólal meg. A Szvorák Kati énekével 1997-ben kiadott népdalátiratai, a Válaszúton című album is mutatja, milyen fontos volt számára a magyar népzenei örökség" - mondta özvegye, Makkai Lilla korábban.

Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga - 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum - 2003, Karácsonyi Te Deum - 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

 

Forrás: MTI, Fotó: wikipedia

süti beállítások módosítása