Zenei társasjátékok - a Sáry-módszer alapjai az SZFE-n

90 órás pedagógus-továbbképzés indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Sáry László vezetésével.

A továbbképzés célja:

a bennünk levő teremtő (kreatív) fantázia működésének gyakorlása, a memória fejlesztése és a társas zenélés gyakorlatának bevezetése. Ezen alapvető momentumok minél hatékonyabb megvalósítása és elérése céljából a társasjáték gyakorlatai könnyen felfogható, nyitott de ugyanakkor pontosan körülhatárolt formavilágú zenei anyagból épülnek fel. Az egyes feladatokban benne rejlő konstruktivitást igyekszik más-más ötlettel kibontani.

Arra törekszik, hogy a darabok zeneileg önállóak legyenek, önmagukban is teljes képet adjanak a játékosoknak és hallgatóknak egyaránt. Az anyag feldolgozásában és realizálásában szem előtt tartja az egyszerű, de minden pillanatban ellenőrzött, irányított zenei folyamatok és pontosan körülhatárolt formák gyakorlását. Egy-egy gyakorlatnak többféle megvalósítási lehetősége van, aszerint, hogy a játékos hogyan oldja meg feladatát. A gyakorlatok zenében járatlan emberekkel is előadhatók, de komolyzenei képzettséggel rendelkező hangszeres vagy énekes játékosnak is feladatot jelenthetnek. Fontos, hogy az általános megbeszélések után a megoldásokra a játékos maga jöjjön rá, és próbáljon kitalálni annyi változatot, amennyit csak tud. Így az anyag feldolgozása az ő tapasztalatát fogja alkotó módon gazdagítani, nem készen kapott sémákat és formulákat fog ismételni.

A résztvevők teljesítményében a folyamat során érzékelhetővé válik, hogy a gyakorlatok tanulása és kivitelezése során a zenei készségek mellett fejlődik a koncentráló képesség, a pontosságra való törekvés, az egymásra figyelés, továbbá gazdagodik a fantázia, élénkül a kreativitás, erősödik a csoport tudat, módosul a döntésképesség és változik az én-kép, amely a későbbiekben a résztvevők pedagógiai viszonyrendszereit is pozitív módon befolyásolhatják.

Nyilvántartási szám:100 004/287/2011.

Jelentkezés feltétele: pedagógus diploma

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 24.

A képzési időszaka:2012. október 6 – december 8.

Képzés díja:100.000 Ft

Érdeklődni lehet e-mailben: pasztor.brigitta@szfe.hu, valamint a 1/338 4715 –ös telefonszámon.

szfe.hu

süti beállítások módosítása