Átadták a Prix Jardin d’Europe kortárstánc-művészeti díjat

Idén ötödik alkalommal adták át a Prix Jardin d’Europe kortárstánc-művészeti díjat a bécsi ImPulsTanz fesztiválon. Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője is zsűritag volt.

A díjról:

A Prix Jardin d’Europe díjat 2008-ban alapította az Európai Unió Kultúra programjában támogatott Jardin d’Europe hálózat, melynek magyar tagja a budapesti Műhely Alapítvány. A 10 000 euróval járó díjat évente egy alkalommal, nemzetközi zsűri ítéli oda fiatal koreográfusoknak.

A Jardin d’Europe az Európai Közösség Kultúra 2008-2013 keretprogramja által támogatott ötéves program, tíz európai, a kortárs tánc- és előadóművészet területén működő résztvevő intézménnyel. A különböző programelemek közt szerepelnek alkotói rezidenciaprogramok, nemzetközi koprodukciós lehetőségek, kritikusoknak és táncpedagógusoknak szóló képzési program, és a táncosok és koreográfusok támogatása céljából alapított Jardin d’Europe díj.

Először 2008-ban, a bécsi ImPulsTanz fesztiválon adták át a díjat, az ezt követő években Brüsszelben, Isztambulban és Bukarestben került sor a díj kiosztására. A 2010-es Prix Jardin d’Europe keretében a magyar vonatkozású Bloom! Dance Collective Lábán Rudolf díjat is nyert – City című darabját a nemzetközi zsűri kéthetes alkotói rezidenciával értékelte.

prix_jardin

A zsűri és a díjazottak (Balról jobbra: Eeva Muilu, Talló Gergely, Naoko Tanaka, Florentina Holzinger, Koen Kwanten, Bettina Kogler)

Fotó:Judith Lutz

Idei díjazottak:

2012-ben a díj visszatért Bécsbe, Európa egyik legnagyobb táncfesztiváljára, az ImPulsTanzra. Az idei év szakmai zsűrijébe Bettina Kogler (imagetanz / Ausztria) és Koen Kwanten (APAP / Belgium) mellett Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője kapott meghívást.

A versenyben szereplő tizenhárom alkotás az ImPulsTanz fesztivál fiatal koreográfusoknak dedikált [8:tension] programjában volt látható. A finn alkotópáros Eeva Muilu és Milja Sarkola In Human Disguise c. előadásukkal, valamint az osztrák Florentina Holzinger Silk c. darabjával 5 000-5 000 eurót és alkotói rezidenciát nyertek. A díjak között szerepelt továbbá a világhírű – idén nyáron elhunyt – képzőművész, Franz West műhelyében készült szobor, melyet Naoko Tanaka Németországban élő japán származású alkotó Die Scheinwerferin c. darabja kapta.

A Műhely Alapítványról:

A Műhely Alapítvány 1993-ban kezdte meg működését. Elsődleges célja a hazai kortárs előadó-művészet, ezen belül kiemelten a kortárs tánc támogatása és fejlesztése. Az Alapítvány tevékenysége három fő területre bontható: produkciós segítség, képzési programok és szakmai tevékenység. Az Alapítvány meghatározó stratégiai irányai: művészeti és földrajzi értelembe vett határok átlépése, az átjárhatóság támogatása, amelyet többek között a Jardin d’Europe program által igyekszik biztosítani.

süti beállítások módosítása