Az MSZP frakció Dörner leváltására szólította fel Tarlóst

Az MSZP fővárosi frakciója felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy váltsa le az Újszínház éléről Dörner Györgyöt.

Az MSZP fővárosi frakciója felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy váltsa le az Újszínház éléről Dörner Györgyöt.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy egész város tiltakozott az ellen, hogy az Újszínház élére Dörner Györgyöt nevezzék ki, s az ellen, hogy "az Újszínházat átadja a szélsőjobboldalnak, teret, közpénzt, megjelenést adjon a néhai Csurka István szélsőséges gondolatainak".
Az MSZP szerint Tarlós Istvánnak most fel kell ismernie, hogy akkor hibás döntést hozott, és meg kell tennie a szükséges lépést.
Horváth Csaba úgy véli, miután a főpolgármester csütörtökön "világosan elvégezte az értékelést", itt az idő a döntésre. "Az Újszínházban ma a szélsőjobboldal ül tort, antiszemita darab bemutatására készülnek, amit ráadásul a következő évad egyik legfontosabb darabjának neveztek" - fogalmazott Horváth Csaba, s egyúttal a főpolgármestert arra szólította fel: "vonja vissza Dörner György színházigazgatói kinevezését, váltsa le az Újszínház immáron bevallottan, igazoltan antiszemita vezetőjét". 

dornerpozsgai Csurka István A hatodik koporsó című darabjának ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz.
Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában beszélt arról, hogy nem támogatja Csurka István A hatodik koporsó című művének színházi bemutatását.     

A városvezető az előadó-művészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét, és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.  

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".
Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg a darab  bemutatását - közölte pénteken a Mazsihisz.

süti beállítások módosítása